А ви пробували домляму? Як приготувати домляму ( рецепт)

У Середній Азії на початку літа вже досить багато овочів. Тому на початку червня там часто збирають гостей і пригощають їх не традиційним пловом (класне блюдо!), Але і домлямой. Для приготування домлями необхідні наступні компоненти: зелень (петрушка і кріп), картопля, баклажани, капуста, помідори, морква, солодкий і гіркий перець, цибулю, сіль, свіже м’ясо з прошарками жиру і рослинне масло.

Само страва готується у великому казані (котел з сферичним дном), який встановлюється на спеціальний вогнище – підставка, всередині якої можна регулювати вогонь, що забезпечує стійке положення казана.

Овочі послідовно очищаються від шкірки і промиваються. М’ясо ріжеться на невеликі шматочки. У процесі приготування домлями беруть участь всі бажаючі її покуштувати, тому часто організовуються виїзди за місто невеликих груп людей, які спільно готують це блюдо, а потім з величезним задоволенням ласують ним.

Поки йде підготовка компонентів, один з учасників бенкету зайнятий заготівлею дров, розпалюванням вогню і регулюванням полум’я. Необхідно, створити таке полум’я, щоб після прогорання основного вогню залишалося багато вугілля з огню, які будуть потім підтримувати у вогнищі потрібний жар.

Картопля ріжеться кубиками досить великого розміру, приблизно 4-5 см. Цибулю дрібно шаткується. Помідори нарізати колечками. Капуста розрізається великими шматками. Невеликий качан (близько 1 кг) розрізається на 8 частин). Баклажани необхідно також нарізати тонкими часточками товщиною близько 5 мм. Морква нарізають тонкими часточками, а ще краще її нашаткувати.

Коли завершується холодна заготівля, то на вогнище встановлюється казан. У нього наливається рослинне масло порівняно невеликим шаром, приблизно половина товщини пальця.
Потім на масло укладається цибулю і злегка прожарюється. Настає найвідповідальніший момент. На злегка просмажений цибулю укладається м’ясо (для компанії в 5-8 чоловік необхідно приблизно 1,5 кг м’яса).

М’ясо вкривається морквиною, потім солодкий перець вистилає всю поверхню. Далі картопля лягає щільним шаром. Поверх нього розташовується петрушка. Баклажани кладуться вище, а над ними капуста прикриває доступ до нижніх овочам. Завершальними шарами є помідори, прикриті кропом. Все складене посипається сіллю.

Щоб волога не випаровувалася з блюда, казан закривається щільною кришкою. Відкритий вогонь забирається. Залишається тільки жар від вугілля.

В очікуванні готовності домлями зацікавлені особи віддаються відпочинку. Можна скупатися в річці, позагоряти на сонечку. Ще краще пограти в рухливі ігри, наприклад, волейбол. Час є, але його не так вже й багато. Приблизно 40-50 хвилин.

За цей короткий час усередині казана відбувається ловлення м’яса. Жар від вугілля передається стінкам казана. Він змушує всі верхні овочі виходити соком і рясно зрошувати нижележащие продукти. У свою чергу, кипіння відбувається у всій товщі їжі, пар захоплює запахи м’яса і овочів. Він спрямовується вгору, просочуючи всі верхні шари. На кришці відбувається конденсація пари. Він знову у вигляді рідини, насиченої запахами і смаком опускається вниз. Весь процес переміщення рідин і пари відбувається багаторазово. Таке приготування їжі можливо тільки при такій складній укладанні всіх компонентів.

Навколо казана утворюється хмара ароматів, легкий вітерець розносить їх навколо. Слинки течуть у будь-якого минаючого повз, а у тих, хто займався підготовкою, вже смокче під ложечкою. Немає тієї сили, яка зможе змусити піти від трапези.

Настає довгоочікуваний момент завершення готування домлями. Її викладають на великі ляга (блюдця діаметром близько 50-60 см) і подають на стіл. Ложки бажаючих встромлюють в соковиті розварені овочі, чутно посилене рух щелеп, пережовувати їжу. Ніжне м’ясо, просочене соками, тане в роті. Кілька хвилин не чути ні слова, всі зайняті тільки одним – споживанням дивно смачної страви під назвою домляма.

Після поїдання першої порції хочеться продовження бенкету. Тепер наступні порції з’їдаються повільніше, за столом виникають бесіди. Всі присутні хвалять кухаря і самих себе за участь у приготуванні домлями.