Чай пуер. Як правильно заварювати?

Чай Пуер – візитна картка китайській провінції Юньнань. Тут завдяки високій вологості і стабільно високій температурі повітря, виростають реліктові чайні дерева. Вік деяких з них – не одна тисяча років! Так, ви не помилилися! Чай може бути не тільки кущиком метрової висоти, але і величезним п’ятнадцятиметрової деревом!

Саме листя диких чайних дерев з провінції Юньнань і є сировиною для справжнього чаю пуер. Причому, всупереч логіці, вважається, що чим старше дерево, тим соковитіше його листя і, відповідно, краще чай. Потрібно сказати, що цей чай підрозділяється на Шен Пуер і Шу Пуер.

При виготовленні шен (зеленого сирого) пуеру листя чайних дерев підсушуються і пресуються в різні форми.

Шу пуер (чорний смажений) – виготовляється за технологією прискореної ферментації, якій всього 30-40 років від роду. Із зібраних чайного листя формують великі купи, які заливають невеликою кількістю води, а потім накривають тканиною.

Отже, як же заварювати чай пуер, щоб повною мірою насолодитися його неповторним смаком і ароматом?

Найпростіший спосіб – заварити пуер так само, як звичайний чай.
У чайник або чашку треба насипати сухий чай з розрахунку 1-1,5 чайних ложки на 150-200 мл води. Потрібну кількість чаю від пресованого пуеру найзручніше відокремити за допомогою спеціального Пуерні ножа. Якщо ж його немає – скористайтеся звичайним ножем, будь-яким гострим предметом або й зовсім руками. Постарайтеся зберегти лист чаю цілим. Для заварювання молодого шен пуеру використовуйте воду 80-90 ° C; витриманий шен пуер вимагає більш гарячої води – 85-98 ° C; шу пуер потрібно заварювати майже крутим окропом – 98 ° C

Якщо Ви заварюєте пуер вперше, нехай вода буде трохи прохолодніше. Якщо смак чаю вам здався недостатньо насиченим, наступного разу, використовуйте воду більш високої температури.

Заварювати пуер за всіма правилами потрібно в кілька етапів.

Для початку сухий чай необхідно насипати в чайник (чашку) і залити водою відповідної цьому чаю температури. Через 10-15 секунд злийте воду: це ще не чай. Така “промивання” дозволяє очистити чай від сторонніх домішок, наситити чайний лист водою і розігріти його.

Через хвилину приступайте безпосередньо до заварювання. Знову залийте чай водою потрібної температури, дайте настоятися протягом 1-3 хвилин і перелийте чай з чайника в чашку. Якщо Ви вирішили заварювати чай безпосередньо в чашці, то краще все ж перелити напій з однієї чашки в іншу, інакше чайний лист продовжить заварюватися і ароматний напій може стати гірким. Тепер ваш пуер готовий і можна насолоджуватися його смаком.

Пуер – довгограючий чай. Його можна заварювати від трьох до семи разів! Вам потрібно всього лише знову залити чай водою відповідної температури і, після того як він завариться, перелити в чашку.

Приємного вам чаювання!