Чи їстівні жуки і чи можна їх їсти ?

Ну, коли притисне голод, з’їж і жуків, і черв’яків.

Або, приміром, діти. Відома справа: вони все тягнуть до рота. Попадеться їм муха дохла – в рот. Черв’як із землі після дощу вилізе – в рот. Жуков з павуками, буває, теж ковтають. Коли за ними батьківського або виховательських нагляду немає. І нічого, не помирають. Стало бути, жуків-павуків є можна. Особливо наших, російських. Адже це не тарантули небудь. Або скорпіони. Хоча, і ті, й інші, цілком їстівні в смаженому вигляді і навіть популярні в Японії, Камбоджі і Венесуелі. Дехто їсть їх і в сирому вигляді.

Взагалі, з усього різноманіття царства комах з мільйоном, а то й двома мільйонами їх видів, їстівними на даний час вважається 1462 (ще зовсім недавно було рівно 1400) різновиди. Про коників і мурах більш-менш відомо: це найпопулярніші їстівні комахи і вельми смачна хрустка закуска, оскільки споживаються ці комахи в смаженому вигляді.

За ними йдуть смажені хробаки і сушені гусениці. Перші із задоволенням поїдаються тайцами і китайцями, причому, їх обід традиційно починається з смажених бамбукових черв’яків, як у нас – зі щей або борщу. Сушені гусениці метеликів, обсмажені з цибулею – делікатес в Південній Африці. Втім, їх їдять і сирими, відірвавши голову. Чомусь сирояденіе гусениць і відривання їм голів властиво жінкам. А втім, нічого дивного …

Є серед їстівних видів комах і жуки. Тому не будемо акцентувати свою увагу на зварених в соєвому соусі з цукром осах, – японському делікатесі. Як не станемо поширюватися про такий шанованої в Лаосі, Китаї, Мексиці та Південній Африці традиції, як поїдання трав’яних клопів, самих смердючих, між іншим, з клопів. Так само як обійдемося без опису процесу приготування мексиканських бабок в кокосовому молоці і шовкопряда, обсмаженого в імбирі. Ми займаємося жуками.

Приміром, наш, російський жук-дроворуб. Ну, такий, з вусами-антенами. Його ще називають жуком-козерогом там, за бугром. Так от, він входить в розряд їстівних. Але більш всього вітається поїдання не стільки його самого, скільки його личинок.
Особливо в Східній Індонезії. Личинки цих жуків вельми жирні і соковиті. І заради них вирубуються навіть пальмові гаї, оскільки живуть вони в коренях пальм. Зібрані личинки нанизуються на прутики-шампури і підсмажується над вогнем. Такий шашлик-машлик нагадує за смаком ніжний і жирний бекон …

У розряд їстівних – увага! – Входить відомий гнойовий жук. Споживається він смаженим, і 100 грам його містять більше 17 грам білків і майже 4 грами жирів. Для порівняння, в 100 грамах яловичини міститься 23 грама білків і 21 жирів. Висновок: їстівні жуки – це білок. І вельми вигідне співвідношення жирів. А ще – хітин, який міститься в жуках. Він очищає організм і позбавляє від зайвої ваги. Цілком можливо, що якщо у світі назріє раптом проблема продовольчої кризи, чого вчені не виключають вже до 2020 року, в наш раціон цілком може увійти їжа з жуків та інших комах. До того ж, вирощувати жуків і павуків менш затратно і клопітно, ніж корів і свиней.

Так що, панове добродії, їстівні жуки є. І споживати їх в їжу можна, оскільки вони їстівні. Є й неїстівні жуки. Яких, слід зауважити, споживати в їжу не варто. Оскільки вони не їстівні. Ось, якщо б вони були їстівними, їсти їх було б можна. При бажанні або необхідності. А так – ну їх на фіг …