Чи існує їжа богів? (факти про хурму )

Їжа богів – це що – то нереальне і просто фантастичне, що – то таке, що звичайна людина просто не може їсти щодня. Але насправді їжа богів – це всім знайома з самого раннього дитинства хурма. У це важко повірити, але це так. Вся справа в тому, що назва цього фрукта, а точніше роду Diospyros, до якого відноситься хурма, перекладається як «їжа богів». Чим же так корисна хурма для нашого організму?

Батьківщина хурми – Китай. Саме звідти хурма стала поширюватися в інші країни. Сьогодні хурма росте в Китаї, Іспанії, Італії, Єгипті, а так само в деяких штатах Америки і Південно-Східної Азії. На Кавказі перший хурма з’явилася в 1986 році. Але серйозно займатися вирощуванням хурми в європейських країнах і в Америці стали лише в останні десять років.

Морозостійкі дерева, які восени скидають листя, у дорослому стані досягають у висоту 5-8 метрів. Але бувають і такі екземпляри, які виростають і до 20 метрів. Плодоносити дерева починають на третій – четвертий рік життя. А ось здатність до плодоношення зберігається у хурми до 50-60 років. Вік дерев нерідко досягає 500 років. З одного гектара дерев щорічно можна збирати від 10 до 50 тонн фруктів.

На території колишнього СРСР на сьогоднішній день вирощується 7 сортів хурми: Гошо-гаки, Джиро, Дзендзі-мару, Сідлес, Тамопан великий, Хачіа, Хіакуме. В залежності від сорту буде залежати і вага плодів – від 80 до 500 грам. Кожен плід хурми містить у собі 78-82% води, 13-20% цукру, 10-40мг на 100 грам вітаміну С, вітамін Р, каротин, фосфор, залізо, йод, протеїн, калій, кальцій і танін. Саме танін надає хурмі такий терпкий смак. Але в міру того, як плід буде дозрівати, в’язкість буде зменшуватися. Через те, що в хурмі міститься велика кількість сахарози і фруктози, 2-3 плодами цілком можна втамувати навіть самий сильний голод.

Хурма, на відміну від яблук, містить в два рази більше харчових волокон. В організмі харчові волокна відіграють дуже важливу роль. Харчові волокна не перетравлюються в шлунково – кишковому тракті людини. Завдяки їм з організму людини виводяться всі шлаки і токсини, а так само відбувається очищення кишечника людини.
Харчові волокна хурми можна порівняти з дією активованого вугілля. Так само, хурма рекомендується і при розладах травлення.

Не варто вживати хурму при цукровому діабеті. Незважаючи на те, що цукру, що містяться в хурмі, прекрасно харчують серцевий м’яз, вони так само збільшують і рівень цукру в крові. А збільшення цукру в крові хворих на цукровий діабет, може призвести до розвитку так званої гіперглікемічної коми.

Вітамін А в хурмі захищає організм від раку, вітаміни С і Р відмінно зміцнюють судини, ну а магній допомагає запобігти появі каменів у нирках. Так само, хурму корисно їсти при розладах нервової системи, так як вона володіє відмінним тонізуючим властивістю.

У косметології хурму застосовують для маски, яка відмінно допомагає при розширених порах і схильності до вугрів. А при застуді та кашлі дуже добре попестити горло соком одного плоду, який змішують з чотирма ложками теплої води.

Крім звичайної хурми є ще й корольки, або шоколадна хурма. Корольками називається хурма, яка пройшла процес запилення і в якій є кісточки. Такі плоди більш міцні, солодкі, смачні та поживні. Ну, чим не їжа богів?