Чи корисні банани?

Всім нам знаком диво-фрукт під назвою банан. Очищаючи його від яскраво-жовтої шкірки, ми посміюємося, порівнюючи один одного з мавпами. А все тому, що банани ростуть на високих пальмах, що досягають десяти метрів, в далекій Африці, на австралійському материку чи в Азії.

Древні греки називали фрукти «індійським плодом», а єгиптяни перетворили їх на культурні рослини. Індійці, як завжди зв’язали всі з філософією, обізвавши банан їжею мудреців. І тільки значно пізніше, в ХVІ столітті, люди додумалися до слова «банан».

Давно відомо, що тільки європейці, люди без уяви, їдять банани сирими. У тропіках над цим пальмовою продуктом знущаються, як можуть: і варять і запікають і засмажують. Одним словом, додають і в перше і в друге, а не тільки в десерт. Зовсім не рідкість бананове пиво і вино, а також численні заготовки з нашого улюбленця.

Звичайно, скажете ви, раз нічого більше не росте, то можна і банани заготовлювати. Ан ні, фрукт не тільки смачний, він містить у собі цілий мішок корисних речовин і вітамінів. І головне місце серед них займає калій. Тому лікарі радять їсти банани людям із захворюваннями серця.

Не смійтеся над чоловіками, які із задоволенням поглинають африканські фрукти. Навпаки, задумайтеся, в бананах виявлено речовину, що підвищує потенцію.

Людям, що страждають від зайвої ваги, вживання сонячних грон тільки нашкодить (зайві калорії), причому всі ускладниться підвищеним газоутворенням.

Але якщо дотримувати рекомендації дієтологів, то за допомогою бананів можна з успіхом лікувати депресію, а годуючим мамам додати молока. Прийде допомога від постійних запорів, у діабетиків знизиться цукор в крові і кількість шкідливого холестерину. Мимоволі задумаєшся в магазині біля полиці з фруктами. А чи не взяти пару кетягів?

Обов’язково візьміть. Якщо в сім’ї є хтось, страждаючий від гастриту. Коли сирі фрукти заборонені, йому неодмінно підійдуть банани. Виявляється, вони здатні загоювати навіть виразки.

Вибирати фрукти потрібно трохи недостиглі, коли під шкіркою ще не почався процес бродіння. При кімнатній температурі банани незабаром «дійдуть». А ось почорнілих бананів боятися не треба. Під непривабливою, але надійною оболонкою цілком їстівна м’якоть зі звичним смаком. Тепер ви знаєте секрет, який допоможе трохи заощадити, адже чорні зовні банани коштують дешевше яскраво-жовтих побратимів.