Чи корисний шоколад? Все про користь і шкоду шоколаду

Чорний і гіркий, молочний та білий, пористий і діабетичний, шоколад в порошку, шоколад з горіхами, з родзинками, з мигдалем … Якого тільки шоколаду в світі не існує! Однак варто запам’ятати одне – при покупці кожної плитки на упаковці обов’язково повинен бути поставлений ГОСТ Р 52821-2007. Саме такий шоколад вважається найсмачнішим, самим справжнім і найкориснішим. Стоп, а в чому ж користь цього самого шоколаду? А може бути і не тільки користь? Тоді в чому шкода?

Напевно, почнемо все ж з користі. Отже, в чому користь шоколаду?

1. Шоколад – продукт, який уберігає наші судини від атеросклерозу. Це відбувається за рахунок того, що в ньому міститься велика кількість ефірних масел. Саме вони перешкоджають появі так званих бляшок холестеринів на стінках судин.

2. У шоколаді міститься велика кількість флавоноїдів. Ці речовини допомагають уникнути утворення тромбів, а це значить, що кілька часточок улюблених ласощів в день вбереже вас від інфарктів та інсультів. До того ж у провідних кардіологічних клініках шоколад є ще й ліками. Його дають тим пацієнтам, які перенесли операцію на серці. Саме цей продукт допомагає розріджувати кров і уникнути тромбозу або закупорки судин. Крім шоколаду ця речовина міститься у винограді і у вині.

3. 50 грам шоколаду в день і вам не страшно жодне ракове захворювання. Це дослідження проводилося в Японії, і тепер кожен японець вважає правилом хорошого тону з’їдати саме стільки шоколаду.

4. Шоколад відмінно бореться зі стресом і поганим настроєм. До його складу входить речовина, яка є канабіноїди. Точно таке ж речовина міститься і в марихуані … Однак концентрація канаіноідов в шоколаді дуже мала, і щоб досягти стану сп’яніння необхідно з’їсти 13 кілограм шоколаду або приблизно 58 плиток.

5. Шоколад – відмінний афродизіак, дія його можна порівняти з дією «Віагри».

Однак якщо ви віддаєте перевагу молочному або білий шоколад, то можете забути про те, що тільки що прочитали. Все вищезазначене відноситься тільки до гіркого чорного шоколаду.

А тепер кілька слів про шкоду шоколаду.

Вірніше, не про шкоду, а про міфи, в яких говориться про шкоду цього чудового і дуже смачного продукту.

Міф 1. Шоколад провокує появу прищів. Це не так. Шоколад тут зовсім не причому. У всьому винна гормональна система, яка по будь – якої причини почала давати збій. До того ж, всі ці проблеми зі шкірою залежать від загального раціону, а від декількох часточок шоколаду ніякі прищі і вугри не з’являться.

Міф 2. Шоколад викликає карієс. Ні, ніякого карієсу шоколад не викликає, навіть навпаки – він охороняє зубну емаль від пошкоджень і не дає зубам руйнуватися. Все це роблять какао – боби, які до того ж чудово вбивають і бактерії в роті. Швидше за все, цей міф придумали матусі для того, щоб як – то відгородити своїх дітей від невгамовного споживання шоколаду.

Міф 3. Шоколад викликає алергію. І знову немає. Шоколад не викликає алергію сам по собі, він лише провокує її розвиток в тому випадку, якщо у людини вже є алергія на який – небудь продукт. А ось хворим на цукровий діабет шоколад дійсно протипоказаний.

Ну, і наостанок. За рік людство з’їдає 600 тисяч тонн шоколаду