Чи можна приготувати маргарин самої?

Маргарин в домашніх умовах – це досить просто і не дуже витратно.
Так що відповідь на поставлене запитання буде ствердною. І трохи пізніше, ми навчимося його робити, а зараз давайте злегка зануримося в історію.

Народження маргарину відбулося десь у шістдесятих роках дев’ятнадцятого століття. Де б ви думали? У Франції. Саме тоді Наполеон III, французький імператор, оголосив про велику винагороду тому кухареві, який винайде якісний, смачний, але більш дешевий замінник вершкового масла. Цей указ був створений з певною метою. Імператор хотів, таким чином, заощаджувати державну скарбницю, замінивши масло більш дешевим жиром в раціоні харчування збройних сил країни. Ну і, щоб нижчі класи населення, теж могли вживати його і бути здоровими.

Ось так, півтора сторіччя тому і був винайдений маргарин, адже нагорода, яку обіцяв імператор – це найсильніший стимул для мозкової діяльності людини.

Що ж являв собою перший маргарин? Це була звичайна суміш жирів: тваринних і рослинних. Їх піддавали гідрогенізації (насичували атомами водню) і перетворювали, таким чином, з жирів рідких в тверді жири. Винахідником маргарину був оголошений на той час відомий французький хімік Між-Мурье. І, оскільки, його отримана масляна суміш блищала подібно перлам, то й назву вона отримала відповідне своєму зовнішньому вигляду, адже, в перекладі з грецької мови, слово «маргарітаріон» перекладається як «перлина».

Виробляючи сучасний маргарин в державних, тобто в широких масштабах, в нього додають штучні барвники, ароматизатори та синтетичні консерванти. Все це підносять споживачеві в якості корисної їжі, здорової і легкої. Насправді, це велика помилка. Ну, хіба можуть штучні барвники або консерванти бути здоровою їжею? Звичайно ж, ні. Тому, краще всього навчитися робити маргарин самостійно. Тоді ви вже точно будете знати, як і з чого він зроблений, і чи можна його вживати в їжу.

Давайте вчитися! Отже, що нам знадобиться?

Перше, приготуємо грам триста яловичого натурального жиру, стільки ж (грам триста) рослинної олії. Ось і всі інгредієнти. Не багато, правда?

Друге, приготуємо каструльку з товстим дном або чавунну сковорідку.

Третє – сам процес приготування. Наріжемо, як можна дрібніше яловичий жир і складемо його в каструльку (сковорідку). Увіллємо туди ж рослинну олію. Тепер включаємо плиту на середній вогонь. Великий вогонь робити не варто, щоб не отримати пересмажене масло з підгорілої шкварками.

На середньому вогні розтоплюємо весь жир, і робимо вогонь мінімальним. І ось на цьому мінімальному вогні наш маргарин повинен прокипіти не більше п’ятнадцяти хвилин.

Через покладений час зливаємо жир в скляну банку або іншу ємність. І, коли він охолоне, ставимо в холодильник, щоб дати застигнути отриманої суміші.

Ось і все! Маргарин готовий. Справжній, без барвників і консервантів.

І наостанок, маленький рада, щоб ще більше скоротити час на приготування маргарину, ви можете перед розпалюванням пропустити яловичий жир через м’ясорубку. І тоді, замість тридцяти п’яти хвилин, на приготування цього продукту вам знадобитися не більше двадцяти хвилин дорогоцінного часу.

Удачі вам, дорогі кулінари!