Чи правильно ви п'єте пиво?

Здається, нічого тут особливого немає, проте пиво, як і будь-який інший напій, вимагає особливого до себе уваги і теж вимагає певних знань для правильного вживання. Почнемо з того, що пиво – це напій який зазвичай п’ється в великих кількостях і досить охолодженим. Однак це не означає, що він повинен бути охолоджений до температури близької до нуля. Оптимальна температура для пива становить приблизно 10-12 градусів за Цельсієм, що звичайно нижче, ніж для вина, але при цьому не повинна бути нижче 6 градусів і не тільки через ризик простудиться, але і по тому, що притаманна пиву хмельова гіркота при цій температурі просто не відчувається.

Другий момент, який необхідно відзначити, це посуд з якої п’ється пиво. Не випадково використовуються гуртки з широким горлом, оскільки піна повинна мати місце для підйому. Як іноді кажуть – пиво повинно жити в гуртку, дихати і переливатися. Друга особливість, чому обирають саме посуд з широким горлом – це те, як саме воно має піться. Пиво п’ють в три ковтки; перший ковток повинен бути дуже великим, другий трохи менше і третій, а так само наступні маленькими або середніми, якими власне і допивається вся гуртка. Робиться так не тільки по тому, що така традиція застіль, але ще й тому, що саме так пиво повинно відчуватися в роті. Смакові рецептори повинні спочатку бути повністю залиті, другий ковток додає відчуттів, а наступні вже допомагають повністю розкритися смаку і відчути всі його особливості. Традиція ця існує вже як мінімум, кілька століть, коли пиво набуло характерні для сучасного пивоваріння традиції з використанням хмелю та солоду. Тому не погоджуйтеся пити пиво прямо з пляшки охолодженого до стану підлідної води – мало того, що це неестетично заняття, так ще й заважає правильному сприйняттю пива.

Тепер давайте поговоримо про закуски. Традиційно вважається, що до гіркого смаку пива підходить як правило, солоні закуски, що звичайно правильно, але так само, лише почасти. Є кілька смаків, ідеально поєднуються з пивом: рибний смак, хлібний смак і гіркий смак. Рибні закуски, про які багато що відомо як правило, солоні (в’ялена, копчена, свіжа і т. д.); хлібні закуски так само стають дедалі популярнішими (поєднання солоду в житньому хлібі та солоду в пиві добре гармонують), проте хліб не повинен бути сильно пересушити і найкраще підсмажений безпосередньо перед вживанням. Про гіркі закуски відомо набагато менше, проте, і вони, у цінителів пива у великій пошані. До таких можна віднести гіркі сорти шоколаду, гірко-пряні рослини, які при цьому можуть посипатися пекучим перцем. Звичайно пиво з шоколадом – це дуже своєрідне поєднання, але використовують його зазвичай з пивом, мають яскраво виражений гіркий смак. Так само є деякі тонкощі при вживання пива. Деякі любителі посипають перед початком крайку келиха сіллю або перцем, повертаючи кожного разу перед ковтком келих.

І останній момент, який знають всі – пиво це напій великих компаній. Так що зберіть друзів, і навчіть їх як правильно пити пиво. А то може бути, вони ще не знають про це?!