Чи шкідливо кави

Завантажити в mp3

Слухати інші подкасти
Чи шкідливо кави? При подібному питанні відразу пригадується одна легенда, або бувальщина – не знаю точно.

Справа була за часів похмурого середньовіччя. Кава тільки-но почав надходити в Європу і чомусь вважався серед недосвідчених обивателів страшно отруйною. Одного разу відбувся суд над одним злочинцем. Мабуть, обвинувачений сильно насолив владі і городянам, тому що, вислухавши вирок суду, нещасний втратив свідомість, а прийшовши до тями, став слізно молити суд повісити його, обезголовити, нехай навіть відправити на вогнище, але суворий суд був невблаганний.

Вирок був такий: помістити засудженого в в’язницю на довічний термін і щодня, в примусовому порядку, змушувати його випивати кухоль кави.

Кожен день нещасного прив’язували до лави, і кат насильно вливав в нього кухоль кави.

Минуло близько 50 років. Ув’язнений благополучно пережив трьох монархів і декількох катів і тихо помер у в’язниці приблизно в 85-річному віці (це враховуючи те, що середньовічна в’язниця сама по собі далеко не курорт і середня тривалість життя в ті часи була близько 45 років).

Така ось історія. Але це легенда. А з життя можу розповісти, що моя бабуся прожила 82 роки і практично до останнього дня продовжувала пити каву, нехай не сильно міцний і з молоком, але, тим не менш, обов’язково і кожен день. Це був цілий ритуал: ми влаштовувалися в тісному “хрущовської” кухоньці, я смаливала кавові зерна на ручний Меленко, заварювала в старій, мідної джезві на повільному вогні, поки напій трохи настоювався, підігрівала молоко, ставила на стіл печиво, потім наливала каву в гуртки (треба сказати, ми пили не з “наперстковий”, кавових чашечок, а зі звичайних, чайних, по простому), додавала молоко, цукор, і ми сиділи і розмовляли про часи оних, і пили запашний, обжегающе-гарячий напій і було нам добре і затишно.

Читач може порахувати мене апологетом кави, але це не зовсім так. Я просто розповідаю про те, що знаю і що бачила, тим більше що, як мовиться, на смак і колір … Знаю я людей, які кави на дух не виносять – ну не подобається їм! Так це особиста справа кожного (я, наприклад, на дух не виношу зелений чай). Мені ж кава просто необхідний, тому що, незважаючи на чималі габарити, у мене низький тиск. І навесні я випиваю в день 3-4 кухлі кави (в іншому випадку ходжу, як убита курним мішком з-за рогу і засинаю на ходу). А ще знайома лікар, коли приходила до бабусі, дуже хвалила її за вживання кави і говорила, що він очищає судини. Але справа навіть не в цьому. На мій погляд, шкідливих продуктів не існує, бувають шкідливі звички. Шкода або користь визначаються лише дозою. Зрозуміло, якщо видути відро свіжозавареного меленої кави, жоден організм не витримає. А ось якщо прийти з роботи холодним днем, або закінчити домашні клопоти, заварити собі (а може, не тільки собі …) чашечку гарячого, запашного кави – це ж море позитиву! А що, як не позитив і позитивні емоції продляет наше життя?

Хтось сказав: “Корисна їжа, яку з’їли з огидою, приносить менше користі, ніж шкідлива їжа, яку з’їли із задоволенням!” Не ручаюся за достовірність цитати, але зміст саме такий.
Так що, чашечка кави, випита із задоволенням, навряд чи зможе завдати шкоди, я так думаю.