Чи шкідливо молоко

Дивне питання – чи шкідливо молоко? Відповідь, здавалося б, очевидна – звичайно, ні. Проте все не так просто.

Останнім часом постійно можна побачити по телевізору або прочитати в пресі про чергове шкідливому для здоров’я продукті. Це відноситься і до молока. Чому воно потрапляє в розряд шкідливих? Щоб розібратися в цьому питанні, слід розглянути різні види молока. Так, так-їх багато. Будемо розглядати тільки звичайне, коров’яче, молоко, адже це слово в першу чергу асоціюється з ним.

Для початку розглянемо даний, сільське молоко. Вже в його користь ніхто не може сумніватися. Воно не проходить ніякої обробки на різних молокозаводах і містить у собі весь набір корисних речовин. А їх там безліч – вітаміни всіх видів, потрібні організму амінокислоти і білки, мінеральні компоненти, особливо кальцій. І все це в легкозасвоюваному вигляді. Звичайно, жирність у такого молока більше, ніж у магазинного, так що тим, хто стежить за своїм холестерином, слід обмежити його кількість в своїй дієті. Однак, безліч дітей було викормлен саме на такому молоці, коли мати не в змозі була годувати грудьми. І всі живі – здорові …

Звичайно, вживаючи таке молоко, є ризик захворіти небудь дивною хворобою. І то – якщо ви це молоко купуєте невідомо в кого. Але цей ризик зводиться до нуля за допомогою простого кип’ятіння.

Інша справа – молоко з магазину. Чому його видів так багато, що навіть очі розбігаються? Адже це ж все те ж молоко. А вся справа в складі цього самого молока. Деякі види мають з ним тільки схожість. Наприклад, це може бути розведене сухе молоко, а в ньому ніяких корисних речовин немає зовсім. Спробуй – відрізни. Буває так званий молочний напій, а це не молоко.

Крім того, за молоком з магазину можна помітити деякі дивні речі. Наприклад, коли нормальне молоко постоїть, на його поверхні накопичується шар вершків. На магазинному цього не помічається, хоча жирність його на упаковці вказана досить високою. Це можна пояснити двома причинами – або це молоко гомогенізований, або воно просепаріровано і ми бачимо обрат, який практично даремний. Гомогенізація, до речі – це такий процес, коли всі жирові частинки в молоці розбиваються на дрібні частини, які не збираються потім в вершки. Але так роблять далеко не всі виробники молока, а веде себе однаково будь. Дивно все це іноді …

Молоко з магазину довго не закисає, навіть відкрите. Воно може так стояти багато днів. Тут теж може бути кілька причин. Наприклад, молоко може бути стерилізовано або пастеризоване. Це означає, що воно пройшло обробку при великій температурі, і в ньому немає ніяких мікробів. Таке молоко не втрачає своїх властивостей. Але є й інші, не такі приємні причини.

У молоці можуть міститися антибіотики, які не дають бактеріям розмножуватися. Вони можуть потрапити в молоко, якщо корова була недавно пролікована, або якщо антибіотики містилися в кормі – в імпортному вони часто є.

У молоці може міститися консервант, наприклад – бензоат натрію. Застосовувати його в молоці заборонено, але в харчовій галузі у нас такі досліди ставлять, що тільки тримайся … Багато людей мають алергію на консерванти, тому і на таке молоко теж буде реакція.


Іноді, щоб молоко не прокисає, в нього додають харчову соду. Якщо молоко було свіже, то нічого страшного немає. А от якщо це так зване «відновлене» молоко – то шкода очевидна. У процесі відновлення його кілька разів нагрівають, при цьому сода вступає в реакцію з білками молока і дає аміак. А він має властивість накопичуватися в організмі, а потім «виходити боком» через багато захворювань.

Вважається, що молоко алергенів. Так, у деяких людей буває алергія на деякі білки молока. Але алергія – особливість організму, і якщо вона є в одного з тисячі, це не привід кричати про шкоду для всіх.

Загалом, молоко – дуже корисний і цінний продукт. Шкода молока – це черговий міф, повністю спростована вченими. Але тільки якщо це дійсно якісне молоко, а не черговий експеримент маловідомого заводу за городами … Пийте на здоров’я, але перед цим не забувайте уважно читати етикетку.