Чи шкідливо сало

Протягом багатьох тисячоліть слов’яни із задоволенням вживали в їжу свиняче сало. На ньому смажили і тушкували, його їли з хлібом і цибулею, їм закушували спиртне. «Якщо Ви у сні побачите багато сала, значить, Вас в майбутньому очікує величезне багатство і міцне здоров’я» – стверджують численні сонники. Звичайно, завдяки сьогоднішній моді на худосочних дівчат, сало багато стали виключати зі свого раціону, оголосивши його висококалорійним продуктом, яким воно і є. Але …..

Зайві кілограми ми набираємо ні стільки від сала, скільки від його кількості. Якщо в день Ви вживете в їжу 35-40 грамів сала, то Ваша прекрасна фігура від цього не збільшиться в розмірах, звичайно, якщо до сала Ви не додасте буханець білого хліба.

Справжнє сало – це підшкірний жир, а шийка, бекон тощо є внутрім’язовим жиром. Найкорисніше – це солоне сало, але, якщо Ви – любитель копченого, то найкраще вживати в їжу сало з «димком», копчене в домашніх умовах.

Я не здивуюся, якщо багато при читанні статті захурчав: «Фу, сало – це холестерин!»

І погоджуся з Вами, так, в салі присутній холестерин, але його менше, ніж у такій же кількості вершкового масла. І ще, готуючись до написання цієї статті, я прочитала один цікавий факт. Виявляється, кількість холестерину в їжі прямо не залежить від його присутності в крові, так як ця речовина синтезується в організмі, навіть якщо ви не приймаєте жирну їжу. Тому для організму людини набагато важливіше холестериновий обмін, а він складається з декількох складових.

Між іншим, жирні кислоти, що знаходяться в салі, мають властивість «чистити» судини від всякого роду відкладень, тому невеликий шматочок сало в день буде дуже до речі для профілактики атеросклерозу. Холестерин потрібен нам для утворення імунних клітин, які допомагають нам у боротьбі з вірусами.

До сьогоднішнього дня думала, що сало з хлібом – це жирові відкладення на боках і талії. Виявляється, щоб не погладшати, сало потрібно їсти з висівковий або зерновим хлібом. Звичайно, такий «бутерброд» розрахований для людей, не страждаючих ожирінням. Якщо Ви на дієті, то для Вас підійде така страва, як солоне сало з овочами. Його треба вживати навіть людям, що знаходяться на дієті, так як сало є джерелом енергії. А ось такий милий серцю бутерброд з беконом при схудненні вживати не варто.



Сало не дозволяє різко сп’яніти, так як обволікає стінки шлунка і уповільнює всмоктування алкоголю. Природно, що спиртне все одно вбирається, але поступово, вже в кишечнику. Тому, знаючи, що людина швидко п’яніє, дайте йому перед грандіозним застіллям шматочок сала. Але, звичайно ж, це не означає, що треба пити до «поросячого виску». У всьому повинна бути міра.

Українці люблять сало з часником, естонці – копчене, угорці присипане червоним перцем. Навіть у Радянському Союзі в меню члена ЦК входило щодня по п’ятдесят грамів сала. Люди, які використовують в їжу і рослинні, і тваринні жири будуть завжди фізично активні і здорові.

Звичайно, при деяких захворюваннях, сало протипоказано вживати в їжу, але з цього приводу треба проконсультуватися у лікаря.


Міцного Вам здоров’я, дорогі мої!