Чим корисна рукола? Корисні властивості руколи

Жодна кулінарна телепередача не обходиться тепер без загадкової руколи. Провідні ефіру та імениті гості поводяться з нею досить по-свійськи, так, як ніби вона – буденний продукт щоденного споживання кожного росіянина. Чому ж цьому самому росіянину про неї нічого не відомо? І хто вона така, ця рукола? Листовий салат? Капуста?

Давайте розберемося, що за звір ця рукола і з чим її їдять.

Рукола – представник сімейства хрестоцвітних. Її яскраво зелене листя чимось схожі на листя кульбаби, їх, власне і вживають в їжу. Рукола стала популярна завдяки своєму незвичайному смаку і пряного аромату.

Як і багато трав, рукола – просто криниця корисних мікроелементів. Вона тонізує людський організм не гірше Ред Була! Тільки, звичайно, вона набагато корисніша.

Зелена різьблена рукола багата вітаміном С, каротином, мінеральними і дубильними речовинами. Листя руколи містять йод, якого так потребують жителі віддалених від моря районів і флавоноїди, які зміцнюють стінки кровоносних судин. Її рекомендують вживати при венозної недостатності і тромбофлебітах, підвищеному артеріальному тиску.

Таке відчуття, що листочки руколи суцільно складаються з корисних речовин. Салат рукола зміцнює нервову систему, показаний при депресіях та стресах, нормалізує обмін речовин, що допоможе в боротьбі із зайвою вагою. Рукола сприяє підвищенню рівня гемоглобіну в крові, виводить з організму надлишки холестерину, допомагає при недокрів’ї.

Лікарі рекомендують їсти цю травичку хворим на цукровий діабет. Вона незамінний постачальник вітамінів і мікроелементів при вагітності, а в період лактації сприяє виробленню грудного молока.

Рукола – відмінне природне сечогінний, до того ж вона надає дезинфікуючу дію. Вона стане помічником при подагрі, запаленнях нирок і сечовивідних шляхів. Онкологи рекомендують руколу для профілактики злоякісних пухлин.

Використовувати руколу в кулінарії простіше простого. Вона, присмачена оливковою олією, гарна і як самостійне блюдо і як гарнір до морепродуктів, бобовим, м’ясним, або рибним стравам. Рукола настільки невибаглива, що відмінно поєднується навіть з іншими листовими овочами.

Рукола хороша в салаті, на бутерброді. Її додають в тушковані овочі, вершкові соуси, в піцу, різотто, сир, холодні закуски і навіть у деякі десерти.

Насіння цієї рослини теж знайшли своє застосування. З них вичавлюють масло, яке потім додають в консервовані овочі.

Якщо ви хочете, щоб ваша рукола в салаті залишилася такою ж життєрадісно зеленої, не ріжте її ножем. Просто порвіть руками. Листя руколи погано зберігаються, тому їх краще подавати до столу одразу після приготування.