Чим корисна хурма

Смачний, соковитий з терпким смаком фрукт, який з’являється у продажу в кінці листопада, як тільки вдарять перші морози. Хурма – в народі її ще називають «помаранчеве сонце». Дуже корисний дієтичний продукт, тому входить в різні дієти і швидко втамовує голод.

Батьківщиною хурми вважають Китай. Але вирощують хурму в багатьох країнах. Нараховують приблизно 500 видів, які відрізняються за смаком і кольором. Це кавказька, японська, шоколадна і т. д. Від яскраво оранжевого до темно-оранжевого. Деякі види хурми цінуються через свою деревини.

Не раджу вживати хурму людям хворим на цукровий діабет і ожиріння, так як в ній міститься велика кількість сахарози і фруктози. Не можна запивати хурму холодною водою або молоком.

Через вміст великої кількості вітамінів, мікроелементів особливо бета – каротину є дуже цінним фруктом. Крім цього вона містить залізо, кальцій, лимонну і яблучну кислоту.

При вживанні, хорошу дію надає на шкіру, зір, а так само статеві органи.

Так як заліза міститься в хурмі більше ніж у гранаті, рекомендують вживати його вагітним жінкам з низькими показниками гемоглобіну. Так само допоможе зняти набряки, знімає тонус матки у вагітних. Сприятливо впливає на розвиток плода. Але якщо у жінки при вагітності є зайва вага, то вживати її можна в обмежених кількостях.

Є відмінним сечогінним засобом, тому тим, у кого хворі нирки, або після дроблення каменів, хурма допоможе виведенню піску з нирок і запобіжить утворенню каменів і виведе з організму солі натрію, так як в ньому міститься магній.

Сприятливо впливає на нервову систему, тонізує і покращує сон, надає загальнозміцнюючу дію на організм. Зміцнює судини і серцево – судинну систему, зміцнюють суглоби. Зменшують варикозне розширення вен.

При шлунково-кишковому розладі, через високий вміст пектину надає антисептичну дію, виводить мікроби при розладі травлення.

Зміст в хурмі йоду корисно для тих, хто страждає на хворобу щитовидної залози.

При бронхіті, кашлі, ангіні добре вживати хурму, але можна полоскати горло соком, змішаним з теплою водою, але не ковтати. Тим, хто курить корисно з’їдати хоча б оду хурму в день, щоб запобігти раку легенів.

У косметології використовують у шампунях, кремах, масках і т. д. Можна робити маску для обличчя з м’якоті хурми з жовтком, що допоможе при вугрової висипки.
М’якоть так само допомагає при опіках, ранках, порізах.

Дуже багато хто використовує хурму в кулінарії. Її додають в запіканки, пироги, соуси. Готують з неї морозиво, джеми, варення, десерти.

В будь-якому вигляді вона не втрачає своїх корисних властивостей. Вживайте одну або дві хурми в день, для профілактики багатьох захворювань.

Правильно вибирайте її в магазині, вона повинна бути одного кольору, без чорних крапок, не пом’ята і не зіпсута.

Але важливо пам’ятати, що якщо є занадто велика кількість хурми, то це може призвести до запору кишечника!