Чим корисний кавун?

Літо. Тепла пора, сонце все більш і більш ласкаво гріє нас своїми промінчиками. Починається пора по-справжньому смачного й корисного. Адже промені сонця ковзають по смугастому, зеленому боці. Ах! Хто ж не любить кавун? Солодкий, соковитий, добре втамовує спрагу. А який корисний! Хоча стоп. Мало хто знає про справжню користь цього зеленобокого одного. Мало хто знає, скільки мінералів потрапляє до нас в організм з вживанням його. Тому про це я розповім в подальшому.

Почнемо з того, що кавун містить досить багато вітамінів і мінералів.
Ось якими основними вітамінами він радує наш організм: каротин, рибофлавін (вітамін В2), тіамін (вітамін В1), піридоксин (вітамін В6), кислота фолієва (вітамін Вс), кислота нікотинова (вітамін РР).

А тепер я розповім про корисні властивості кожного вітаміну міститься в кавуні коротенько.

Почнемо з каротину. Каротин визначає нашу здатність бачити в темряві. Якщо в нашому організмі буде мало цього вітаміну, то може з’явитися так звана «куряча сліпота». Це хвороба, причому серйозна. Так само основними функціями цього вітаміну є підтримка в хорошому стані нервової, кісткової тканин. Він підтримує у хорошому стані слизові оболонки нашого організму. А ще дуже великим плюсом цього вітаміну є те, що він уповільнює старіння нашого організму.

Далі рибофлавін. Рибофлавін – водорозчинний вітамін. Він необхідний для здоров’я нашої шкіри, волосся, для підтримки функції щитовидної залози. А так само за допомогою рибофлавіну утворюються антитіла в нашому організмі, утворюються еритроцити, за допомогою його регулюється ріст і репродуктивні функції нашого організму. Найчастіше при недоліку цього вітаміну розвиваються проблеми із зором. Наприклад, може розвинутися навіть катаракта!

Тепер тіамін. Тіамін так само водорозчинний вітамін, він корисний тим, що поліпшує апетит і тонізує кишечник. Прийом тіаміну так само тонізує серцевий м’яз. Без тіаміну буде гірше працювати нервова, травна і сердечнососудистая системи.

Піридоксин. Користь піридоксину полягає в тому, що за допомогою його краще засвоюється білок і жир. Цей вітамін запобігає розлади нервової системи, шкірні розлади. При нестачі піридоксину може виникнути анемія. Фолієва кислота, по-іншому фолацин, відіграє важливу роль в обміні амінокислот, біосинтезі пуринових підстав.

Фолацин потрібен для розвитку плоду в утробі у матері. Так само він корисний для нормального перебігу розвитку тканин, для процесів кровотворення, і для травного тракту. При нестачі фолієвої кислоти проявляються наступне симптоми і захворювання: анемія, проблеми з пам’яттю, уповільнення росту, безсоння, втома, апатія.

Вітамін РР так само дуже важливий для нашого організму, ось його корисні властивості: сприяє виведенню токсинів з організму, бере участь в регуляції функцій щитовидки, наднирників, покращує циркуляцію крові, входить до складу багатьох гормонів. Першими ознаками нестачі вітаміну РР є втрата апетиту, схуднення, запаморочення дратівливість, проноси, зміни шкіри і слизових оболонок.

Про основні вітаміни, що містяться в кавуні, і про їхню користь тепер ви знаєте. Але в кавуні так само міститься багато макроелементів і мікроелементів.

Основні макроелементи: калій, кальцій, натрій, магній, фосфор. Калій сприяє передачі нервових імпульсів в організмі, регулює серцевий ритм, водний баланс. Так само цими ж властивостями володіє натрій і магній. Кальцій потрібний для наших кісток, емалі зубів, нігтів, волосся. А фосфор використовується в нашому організмі в ролі енергоносія.

Мікроелементи в кавуні міститися такі: залізо, марганець, мідь, молібден, нікель. Для чого потрібно залізо в нашому організмі знають всі, але все ж я не посоромлюся це повторити. Залізо в нашому організмі грає функцію газообміну. Воно міститься в еритроцитах і що б перенести кисень потрібно саме воно. Недолік заліза викликає хвороба – залізодефіцитну анемію. Марганець, він теж дуже важливий. Марганець оберігає наш організм від цукрового діабету, потрібний для утворення головного гормону щитовидної залози – тироксину, покращує м’язові рефлекси, зменшує нервову подразливість. Мідь нашому організмі потрібна для хрящів, кісткової тканини, легеневої тканини, потрібна для стінки судин, адже при истончении стінки судин може відбутися аневризма аорти, мідь захищає від вільних радикалів. А так само без міді в наше організмі не буде засвоюватися залізо. Без молібдену неможливий нормальний обмін речовин, так само без молібдену неможлива нормальна мозкова діяльність. І, нарешті, нікель. З нікелю складається практично вся підшлункова залоза. Він виконає дію інсуліну.

Це все було про вітаміни і мінерали в кавуні. А тепер я розповім фактичну користь цієї ягоди.

Кавун має дуже великий сечогінний ефект. Так що він буде корисний тим, у кого пісок і камені в нирках. Через застосування кавуна поліпшується стілець і колір обличчя. Це все тому, що він так само сприяє виділенню жовчі. У кавуна дуже маленька калорійність 38 ккл/100г., Тому, він буде корисний худне. Кавун покращує нервову діяльність, роботу серця, і залоз наших організмів. Кавун сприяє виходу зайвого холестерину з організму. І ще дуже важливий факт, кавунові кірки сприяє лікуванню колітів.

Тепер ви знаєте про всю користь кавуна. Відкусивши наступний червоний шматок, ви будете розуміти, яку користь собі приносите. Найголовніше для вас тепер буде купити чистий кавун, вирощений не на нітратах та пестицидах. Удачі в виборі і здоров’я вам!