Чим може нашкодити пальмова олія?

Назва буквально заворожує: «пальмова олія». Вау! Напевно, воно дуже корисне, коли використовується настільки широко: пальмова олія присутня майже у всій нашій випічці та кондитерських виробах. Особливо, мають тривалий термін зберігання. А ще пальмова олія входить до складу картоплі-фрі, гамбургерів, згущеного молока, маргарину, крекерів, сухариків, чіпсів, локшини швидкого приготування і так далі. Але настільки широкий ефект присутності пальмової олії в багатьох продуктах пояснюється зовсім не його корисними властивостями.

А чим?

1. Пальмова олія містить насичені жири, що володіють здатністю довго не псуватися. Тому й включається це масло в різні продукти, щоб просто продовжити їх термін зберігання.

2. Рослинні жири, що знаходяться в пальмовому маслі, насичують колір продукту і покращують його смак.

3. Пальмова олія «підсаджує» людей на певний вид морозива, чіпсів, шоколаду, змушуючи купувати саме цей продукт.

4. Пальмова олія робить продукт конкурентоспроможним, тобто, здешевлює його, оскільки коштує це масло в п’ять разів дешевше, ніж масло вершкове.

Як бачите, ні про яку користь мови і не йде.
Адже чим цінні масла? Наявністю лінолевої кислоти, яка, дійсно, корисна. У нашому рослинному маслі цієї кислоти 75 відсотків. У пальмовому маслі – менше п’яти. Решта – повне лайно. Так що, громадяни, мова йде не про користь. А йде вона лише про привабливість продукту, щоб успішніше його продати і на тому – нажитися.

Більш того, за всіма показниками, пальмову олію не корисно взагалі, а часте його вживання може завдати організму непоправної шкоди. Це на сьогоднішній день цілком доведено.

Це масло з його жирами покриває наші судини зсередини, немов пластиліном, з яким вже нічого не вдієш: температура, при якій плавиться пальмова олія багато вище температури тіла людини. Спробуйте розчинити інгредієнти тієї ж картоплі-фрі в бензині. Навіть в ньому вони нітрохи не зміняться …

Пальмова олія – потужний канцероген. Розвинені країни років тридцять вже, як відмовилися від ввезення пальмового масла заради вживання в харчовій промисловості. Продукти ж з вмістом пальмового масла випускати продовжують. І продають їх потім країнам «третього світу», куди включають і Росію. Нехай-де, недолюди труяться …

Який же шкоди може завдати нам пальмова олія?

Це масло:

- Непомірно підвищує рівень холестерину, ніж провокує розвиток атеросклерозу й тромбозу судин;

- Провокує серйозні захворювання серця, такі, як ішемічна хвороба, інфаркт;

- Багаторазово підвищує можливість захворювання на цукровий діабет;

- Порушує обмін речовин;

- Стимулює утворення онкологічних пухлин;

- Викликає безпліддя у чоловіків.

Це не повний перелік бід, які може принести нам пальмове («вау»!) Масло. Треба думати, що цього цілком достатньо, щоб почати читати яскраві упаковки зарубіжних, та й наших продуктів, на наявність в ньому цього масла і його кількості. А саме пальмова олія … Його треба використовувати лише за прямим призначенням: змащувати їм металургійне обладнання для прокату сталі, в чому воно, дійсно, приносить користь.