Чим нас радує літо?

Завантажити в mp3

Слухати інші подкасти
Липень – середина літа. Поспіли ягоди і дозрівають овочі. А вчора, після сильної зливи з грозою, у доріжки, яка йде по хвойному лісі на станцію, я знайшла великий міцний білий гриб. Перший “білий” в цьому році!

Вже наїлися досхочу молодих свіжих і малосольних огірочків. Поспіли помідори – наші улюблені “Рожеві щічки”, великі, рожеві, солодкі. Готували фаршировані “човники” з молодих кабачків. А тепер – гриби!

Раніше знайшли кілька великих сімейок маслюків. Вони гарні взимку в пиріжках і млинцях. Для цього, після того, як вони відварені з приправами, їх прокручуємо на м’ясорубці і заморожуємо невеликими порціями.

Вчора в перший раз копали молоду картоплю. Її не чистять, а Скобля ножичком. Варять. Потім посипають зеленим кропом і кладуть туди вершкове масло, яке вмить вбирається. Ось з цієї – то молодий картопелькою я і зварю сьогодні грибний суп!

Літо …! Заплутані мною снасті чекають чергової риболовлі. Розплутуємо всією родиною, а ловимо рибу втрьох. Вже знаємо, куди поїдемо в цей раз. Дрібну рибку випускаємо, а велика чомусь не попадається. Тому, відвідавши ринок, чекаємо смачних рибних котлеток від нашого домашнього кулінара (влітку – з зеленню, багато зелені!) Вона ж зварить смачний, запашний на весь двір компот з ягід.

Нещодавно придумали солити кабачки. Спочатку просто щоб «добро не пропадало». Виявилося – смачно; та коштують до весни в погребі, убуваючи навіть швидше, ніж «класика жанру» – солоні огірки. Тепер садимо не просто кабачки, а кабачки і патисони. Солимо разом. Є гарні жовті кабачки з зеленими кінчиками, є смугасті: темно – зелені зі світло – зеленим, а є темно – темно зелені, майже чорні.

У банку вниз кладемо кріп, лист вишні, селера, лист хрону і часник (можливі варіації). Молоденькі кабачки і патисони ріжемо і укладаємо вроздріб в банки. Зверху – знову приправи. На 1 літр чистої сирої колодязної води потрібно покласти дві столові ложки крупної солі (без верху) – як на огірки. Готуються вони довше, днів 5 (огірки – 3 дні). Потім проціджуємо розсіл, кип’ятимо. Приправи (крім часнику) викидаємо; а кабачки і патисони, промивши холодною водою, складаємо в банки. Акуратно заливаємо киплячим розсолом і ставимо «під шубу». Вранці прибираємо в льох.

Честь і хвала нашому сільському російському погребу! Який холодильник вмістить всі зимові припаси?! А в погребі можуть роками зберігатися правильно зварене варення, соління, салати, заготовки для смачного зимового борщу, помідори у власному соку, лечо, солоні гриби і капуста. Це, якщо не вважати, свіжу картоплю, моркву і буряк, а так само інші коренеплоди.

Смачно (як грибочки) виходять фаршировані «синенькі» (так на півдні називають баклажани). Середні за розміром овочі відварюємо, щоб ми не стали м’якими, в солоній воді. Надрізавши, кладемо під вантаж, прибираючи гіркоту. Готуємо начинку з часнику, петрушки і тертої моркви. Все це «добро» закладаємо в баклажан, зав’язавши його потім ниткою. Кип’ятимо розсіл: кріп, сіль (як на огірки), лавровий лист і перець горошком. Теплим заливаємо фаршировані баклажани. Коштують до закисання (до їстівного стану) в теплі. Потім, якщо немає погреби, каструлю з овочевими делікатесами потрібно прибрати в холодильник.

Смачно! Спробуйте приготувати самі!