Чим пахне сир?

Чим пахне сир?

Глобалізація повільно і впевнено бере своє. Строгі табуйовані звичаї потихеньку здають свої позиції, вікові уклади змінюються. У всьому світі життя стає більш-менш стандартизованої.

Однак існують цінності, з якими народи не бажають розлучатися. Мова йде про традиційної їжі. Автентична, народна їжа, як правило, близька і зрозуміла виключно етносу, який її створив.

Зрозуміло, китайська кухня популярна у всьому світі, а піцу, гамбургер та цибульний суп їв будь. За звичаєм, це пристосовані під смаки більшості і мало схожі на вихідні страви, творіння глобалізованої кулінарії.

Справжні, народні продукти викликають гастрономічний шок у представників іншої культури. Європейцям не зрозумілі і огидні «тисячолітні яйця». Китайці, в свою чергу, з цікавістю і відразою спостерігають як ті ж європейці, та не просто обивателі, а багаті гурмани, поїдають «смердючий» сир.

Треба відзначити, що сир з «запахом» зовсім не регіональний ендемік. Його їсть із задоволенням вся Європа. У кожній країні зі старими традиціями сироваріння обов’язково кілька сортів «смердючі».

Фахівці в описі «ароматних» сирів використовують особливі терміни, які дають уявлення, асоціативний ряд. На озброєнні сироварів пристойні, майже «смачні» епітети і назви запахів. Сировар ніколи не скаже, що Мюнстер пахне «носками». Боже упаси. Мюнстер пахне «високогірними пасовищами і пастухами». Хоча мене особисто «пастухи» в цьому описі бентежать.

Різкий запах, типовий для сирів з митої кіркою має безліч відтінків і нюансів.

Англійська стилтон пахне погребом, вологою кам’яної пліснявою стіною.

Ірландський ардраон має виразний землистий аромат.

Іспанська блакитний сир кабролес пахне Заброда фруктами та дріжджами.

Бельгійський Ерве теж пахне дріжджами, але запах такий їдкий, що проникає всюди.

Ремаду, бельгійський сир, який навіть у Льєжі називають «смердючим сиром» і рекомендують їсти на свіжому повітрі, обов’язково запиваючи пивом. У нього запах ферми і теплих корів.

Запах німецького лімбургера неможливо ні з чим сплутати і проігнорувати.
Пахне чоловіком.

Аромат нормандського пон-л’евек можна порівняти із запахом вологого прибирання.

Французький пелардон має яскравий козячий аромат.

Південнофранцузький лагійоль – запах затхлості.

У запаху сиру манчеро з Кастилії присутні нотки ланоліну і печені з баранини.

Італійський Фьоре Сардо має тонкий аромат вологою овечої вовни.

Сир з Шампані лангре – ледь вловимий запах копченого бекону.

Нормандський нефшатель любителі витримують до тих пір, поки він не почне пахнути аміаком.

Сингл Глочестер – англійський сир із зовсім не типовим для сирів ароматом – цибульним.

Купивши в найближчому супермаркеті камамбер, брі, рокфор або горгонзола, кожен може переконатися, що насправді сири зовсім не смердючим. Просто пікантний запах відтіняє благородний смак. Але китайцеві це зрозуміти складно.