Чим« Радянське »шампанське відрізняється від« Російського »?

Жодне торжество в Росії не обходиться без шампанського. Шампанське – це напій, який дарує гарний настрій, але в той же самий час не є буденним. В наших магазинах найчастіше можна зустріти «Радянське шампанське» і «Російське шампанське». А чи є між ними різниця?

«Радянське шампанське» – це марка ігристого вина, яка була розроблена в 1928 році. У розробці брав участь Раднаргосп. А ось масове виробництво «Радянського шампанського» почалося тільки в 1936 році на всіх заводах Радянського Союзу, які випускали алкогольну продукцію.

У світі довгий час не припинявся суперечка про правомірність назви «Радянське шампанське». Вся справа в тому, що шампанським має називатися тільки те вино, виноград для якого був спеціально вирощений у Франції, в провінції Шампань. А ось виноград для нашого шампанського вирощувався на Кавказі і на Кубані. Але все ж цей спір вдалося вирішити мирним шляхом: у 1969 році був зареєстрований товарний знак Soviet Sparkling («Радянське ігристе»). Саме під цим брендом наше «Радянське шампанське» знають на заході.

ГОСТ 13918-88 саме під таким гостом повинно продаватися «Радянське шампанське». За цим гостей розрізняють кілька видів «Радянського шампанського».

1. «Радянське шампанське колекційне» з витримкою не менше трьох років;

2. «Радянське шампанське»

3. «Радянське шампанське спеціальних найменувань»

Є і ще одна відмінна особливість нашого «Радянського шампанського». Назва на етикетці завжди пишеться лише російською мовою. Неприйнятно для справжнього «Радянського шампанського» мати напис на латині. Це прерогатива тільки західних вин.

«Російське шампанське» проводиться по ГОСТ Р 51165-98. На відміну від «Радянського шампанського», у виробництві «Російського шампанська» використовується інша технологія. Цей спосіб одержав назву «безперервний резервуарний». Цей метод виробництва доведений до досконалості. При безперервному способі виробництва дріжджі культивуються окремо і тільки після цього вони в певній концентрації вводяться в бродильно суміш. Саме цей спосіб вважається найкращим при виробництві шампанського. При цьому термін виготовлення складає всього один місяць.

«Радянське шампанське» проводиться пляшковим, або класичним, способом. Це досить трудомісткий і тривалий процес. Спеціально приготовлену бродильно суміш заливають у пляшки, які потім три роки зберігаються в спеціальних підвалах при температурі +10 – 12 градусів. Щороку пляшки з бродильної сумішшю збовтують і перекладаються в нові штабеля. Саме тому шампанське, вироблене класичним способом, в кілька разів дорожче, ніж шампанське, яке проводиться із застосуванням більш сучасних технологій.