Де є кальцій? Багаті кальцієм продукти

Приходить до лікаря схвильований пацієнт: «Лікарю, я не знаю, що зі мною. Мені дружина зраджує, а роги у мене не ростуть! »Лікар посміхається:« Що ви, це ж просто алегорія, метафора ». «Слава богу, – полегшено зітхає пацієнт, – а я вже думав, у мене кальцію не вистачає».

Це анекдот про те, наскільки важливий кальцій для організму людини. Дефіцит цієї мінеральної речовини чреватий не тільки тими неприємностями, про які йдеться в анекдоті. Саме кальцій відповідає за міцність кісткової тканини у людини, за стан зубів. Найнеприємніше наслідок нестачі кальцію – остеопороз, іншими словами, крихкість кісток.

Науковим методом підраховано, що людина середніх ростових і вагових параметрів носить в собі приблизно 1-1,4 кг кальцію. Засвоюється він досить важко, тобто, поїдання чистого кальцію у вигляді таблеток або крейди найчастіше не приносить особливих результатів. Та це й не вихід. Набагато ефективніше і простіше збалансувати своє харчування таким чином, щоб у ньому були присутні всі необхідні мікроелементи.

Не зайве нагадати, які продукти багаті кальцієм, і в яких кількостях вводити їх у раціон. В першу чергу – молочні продукти. Про це добре знають ті, у кого є маленькі діти. Про формуванні і зміцненні дитячих кісток починають піклуватися ще до їх народження. А з перших же місяців дитяче харчування неодмінно збагачується кальцієм.

Отже, молочні продукти, а з них на першому місці за вмістом кальцію – сири і сир. До речі, самі сири також мають градацію, наприклад, найбільша кількість кальцію на 100 грам продукту містить сир «Пармезан» – 1300 мг на 100 г, за лідером слід сир «Російський» – 1000 мг на 100 г. Усі інші сири твердих сортів теж мають високий відсоток вмісту кальцію – в середньому 800-1200.

Всі інші види молочної продукції менш багаті кальцієм, але не менш корисні. За молочними по цінності слідують бобові, соєві культури, риба і морепродукти, всі види зелені та овочів. Дуже корисні всілякі горіхи і горішки – фісташки, мигдаль, ліщина, кунжут, волоські горіхи, соняшник.

І на останньому місці знаходяться всі види м’яса та хлібобулочні вироби. Висновки неважко зробити.

Що ж, здавалося б, включай в раціон якомога більше корисних продуктів – і проблема вирішена. Але проблема-то якраз в тому, що кальцій дуже важко засвоюється організмом. І цьому процесу необхідно допомагати. При всьому неприйнятті занадто активної реклами вітамін D3 необхідний для засвоєння кальцію, що надходить в організм з їжею. Насправді препарати кальцію з цим «сонячним» вітаміном життєво необхідні, і чим більше вік, тим необхіднішим.

Людина – розумна істота, але не завжди. Приміром, він чудово знає, що деякі його пристрасті загрожують його здоров’ю і життю – але нічого не робить. Скажімо, улюблений усіма кави відомий тим, що він, точніше, кофеїн, старанно вимиває кальцій з кісток, стоншуючи їх. Мова не про те, щоб відмовитися від кави. Можна просто пити його з молоком, або випивати в день стільки ж молока, скільки випито чорного ароматного напою. Тобто, мова йде про баланс. Точно також треба страхуватися і кращим людям: куріння не просто заважає засвоєнню кальцію, але і виводить його з організму. Не виходить розлучитися з шкідливою звичкою – треба заповнювати дефіцит потрібних речовин правильним харчуванням. Себе любити треба, панове.