Фуагра. Що таке фуагра?

… Прилітали гуси лапчасті,

Приносили гуслі звончатие.

У них крила були крапчасті,

Лапки були перетинчасті.

Відчинялися двері стулкові,

Люди вийшли до них улибчатимі:

- У нас скатертини візерункові,

У нас каші все розсипчасті

Милості просимо до столу! ..

Полетіли пір’я крапчасті,

Загриміли гуслі звончатие:

Несли гуси лапчасті

Свої лапки перетинчасті …

Б. Заходер, дитячий поет і письменник

Фуагра – це печінка страждає ожирінням гусака, підсмажена з цибулею і приправами на вершковому маслі і подрібнена в паштет. Блюдо це національне французьке, і на французькому ж мовою означає “жирна печінка”. Скажемо прямо, фуагра – це їжа на любителя. Крім іноземного привабливої назви страва це не являє собою нічого видатного і має вельми і вельми специфічний смак і запах. Тим не менш, у ресторанах, кафе, дьютіфрі страви з неї коштують величезних грошей, і багато відвідувачів зовсім не проти проковтнути шматочок. Багато для цього виїжджають в інші країни, адже виробництво фуагра в деяких державах заборонена законом.

Але можна поглянути на фуагра і з точки зору гусака, який закінчить свої дні у вигляді цього паштету. Для нього вибирають самих ненажерливих качиних і гусячих пташенят. Птах взагалі здатна є, поки вона бачить свій корм. І тільки з настанням темряви на пернатих нападе куряча сліпота, і вони укладаються на бічну. Але і серед самих птахів є просто-таки видатні ненажери, і гусячі – найперші з них. Тим більше що на фермах, де практикується розведення гусей на фуагра, для обжерливості є всі необхідні умови.

Гусеня, який апріорі розрахований на печінковий паштет, на початку свого життя, як правило, навесні годують хіба що трохи більше, ніж інших. При цьому він і рухається менше. Його «кімната» в пташнику відрізняється вкрай малими розмірами, при цьому їжа завжди в надлишку, а вода, без якої ненаситні птиці, швидше за все, подавляться в перший же день красивого життя, завжди знаходиться поряд. Пташеняті навіть ходити до неї не потрібно, вона знаходиться поряд з його дзьобом.

Молодий гусак росте, насолоджуючись ситної життям буржуя, не знаючи, що чекає його попереду. Влітку, коли пташеня стає підростом, харчування його посилюється, руху ще більше обмежуються. Птах їсть день і ніч, день і ніч, доба геть. Перекірливим «клієнтам» фермери і кормачі засипають корм в глотку через катетери. Протягом усього літа гусак (або качка) поглинають неймовірну кількість калорій, вітамінів, мікроелементів і інших корисних речовин.

Коли настає осінь, майбутню “фуагра” вже не зупинити. В цей час в птахах з’єднується придбана звичка весь час є, і є дуже багато з безумовним рефлексом диких предків, які восени нагулюють жир перед мандрівкою в далекі теплі краї. Гусак стає комбайном, танком, знищує все на своєму шляху. За останні два місяці свого життя він збільшується вдвічі в порівнянні з тими розмірами, в які він вписувався в серпні-вересні. І в результаті маса птиці може досягати 35 кг.


І весь цей час гусяча-качина печінка також піддається необоротним змінам. Вона збільшується в десять разів проти звичайного, і гусак мучиться її ожирінням і цирозом. І коли настає та мить, коду нещасна товста-претовстими птах відправляється на страту, щоб стати надбанням шлунків ненаситних гурманів, створюється враження, що вони роблять це з радістю. Адже наближається час довгоочікуваного позбавлення від набридлого життя.