Какао: користь чи шкода?

Велика гуртка або стакан, густий маслянистий запах, гаряча рідина красивого кавового кольору, а зверху … зверху жахлива плівка, яку доводилося знімати ложкою або здувати, щоб випити найулюбленіший напій дитинства – какао. Це тепер я знаю, що повітряна пінка при правильному приготуванні – найсмачніше в какао!

Рецептів приготування какао – безліч. Ще б пак, про нього стало відомо ще в дев’ятнадцятому столітті, і за два століття з’явилося безліч варіацій цього напою – від класичного какао на молоці до какао з сирим жовтком або тертим сиром, на будь-який смак.

Багато хто вважає, що какао не приносить ні шкоди ні користі, що воно нейтрально, але це далеко не так! Розберемося по порядку.

Якщо говорити про хімічний склад какао-бобів, то слід зазначити, що він дуже складний і містить безліч речовин.

Кофеїн. Надає збудливу дію на нервову і серцево-судинну системи.

Теобромін. Знижує спазми судин, пригнічує кашльовий рефлекс.

Антиоксиданти. Захищають від багатьох проблем, у тому числі і від передчасного старіння.

Крім цих речовин в какао містяться білки, вуглеводи, нейромедіатори, антидепресанти, в загальній складності близько трьохсот дуже корисних для організму людини речовин.

Вже давно встановлено, що всього один стакан какао в день допомагає подолати стрес, занепад сил, добре впливає на стан зубів (запобігає появі карієсу), знижує ризик захворіти раком, діабетом, інсультом, інфарктом. Для людей, що сидять на дієті, какао може стати порятунком – воно прекрасно втамовує голод. Крім того, що какао корисно в якості напою, так само його можна використовувати, розводячи молоком до пастоподібного стану. Отримана маса при нанесення на обличчя і шию позбавляє від небажаних зморшок.

Схоже, какао – чарівний напій, вживання якого гарантує здоров’я та вічну молодість? Дуже хочеться, щоб все було саме так, але …

Мінусів набагато менше, ніж плюсів, але все-таки, вони є і не варто закривати на них очі.


Саме по собі какао може бути шкідливо тільки людям з збуджуваним нервовою системою. Для них вживання цього напою може спричинити різкими змінами настрою, що не є добре. Так само не рекомендується пити какао в другій половині дня, так як безсонна ніч після цього Вам гарантована.

Ось і всі небезпеки, які може нести в собі складу какао-бобів.

Якщо говорити про мінуси, то вони полягають зовсім не в складі какао, а в умовах його транспортування. По дорозі з країн, що експортують зерна, в них нерідко заводяться таргани, яких або знищують за допомогою хімікатів, отруюючи боби, або перемелюють в порошок, не звертаючи на них ніякої уваги.

Перший варіант чреватий отруєнням організму хімічними речовинами, другий – хітином, що міститься в панцирах тарганів.

Такі випадки досить рідкісні, і якщо правильно підійти до вибору какао, воно принесе Вам виключно користь. Вибирайте какао, вибирайте рецепт приготування, насолоджуйтеся!