Чи любите ви часник? (Рецепт грузинського салату з часником і баклажанами)

Так вийшло, що один з членів нашої родини довго жив у Грузії. Найкращі спогади про цю країну і її людей він привіз звідти. Природно, не обійшлося і без рецептів грузинської кухні. Деякі з них забулися, інші стали просто найулюбленішими. Салат, рецептом якого я хочу поділитися з вами, просто став фірмовим річним салатом, тобто пригощаємо і тішимо їм усіх (і себе, звичайно, в першу чергу).

Важливим інгредієнтом цієї страви є король приправ часник. Трохи про часник … Тим, хто насторожився і приготувався стверджувати, що через певне запаху часник застосовувати не варто, скажу, що часточка лимона або гілочка петрушки (якщо їх пожувати після вживання гострої і пахучої приправи) приберуть неприємний запах майже повністю. Можна так само розжувати насіння фенхелю або кардамону (ну, це якщо вони у вас є під рукою).

Часник пропонували атлетам у Греції на Олімпійських іграх перед самими відповідальними змаганнями. Адже він – це не тільки цілий набір мінералів, вітамінів, кислот, ефірних масел і фітонцидів. Він містить чудовий антиоксидант селен. А ще, виявляється, стимулює виробництво організмом сірководню (звідси неприємний запах). Це ставить бар’єр раку і деяких хвороб серця (так стверджують американські вчені, які займаються дослідженнями властивостей незамінного народного “лікаря”).

Часник – натуральний антибіотик. Його застосовують при авітамінозах. Він знижує артеріальний тиск і володіє сечогінною і протиглистовою дією. Ця приправа підвищує імунітет і вміє вражати шкідливі бактерії. Протипоказаний при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, а також, при гломерулонефриті.

Ну, що? Переконала спробувати салат?

Тоді починаємо його готувати!

Спочатку кружечками нарізаємо баклажани, солимо і залишаємо в спокої на деякий час. Так вони віддадуть свою гіркоту. Можна поки помити зелень і помідори і почистити цибулю і часник. Смажимо на олії баклажани, окремо смажимо цибулю. Помідори нарізаємо кружальцями. Зелень подрібнюємо і змішуємо з тертим часником і остившім смаженою цибулею (це буде наша приправа).

На велике блюдо викладаємо шар смажених баклажанів. Приправу перемішали з майонезом і змастили синенькі. Поклали шар помідор. Так само змастили приправою. Повторюємо, поки не закінчаться овочі. Причому, зверху обов’язково повинні бути томати і приправа – красива: біла із зеленим, зі стружкою часнику і фрагментами смаженої цибулі.

Салат обов’язково повинен постояти якийсь час, щоб просочитися майонезом, часником, цибулею і, звичайно, помідорним соком. Все це разом дуже по-літньому смачно. А як красиво!

Коли до нас на південь приїжджали гості з Петербурга, вони знали, що їх чекає грузинський салат, і чекали цього моменту – для них це було перше справжнє південне застілля. З приводу назви салату – не знаємо, як він правильно називається в Грузії. Просто ми всі його дуже любимо. І тепер розкриваємо секрет його приготування. Спробуйте і ви!