Марципан. Що таке марципан?

Марципан – смачний і корисний “пластилін”, з якого можна ліпити гарні і їстівні фігурки. Його використовують не тільки для прикраси кондитерських виробів, але і для створення справжніх творів мистецтва. Через пару місяців марципан стає неїстівним, тому можна не боятися за збереження шедеврів.

Марципанову масу отримують з розтертого в борошно мигдалю та цукрової пудри . Отримана суміш прекрасно тримає форму без будь-яких додаткових склеюючих матеріалів. Марципан легко приготувати в домашніх умовах. Досить змішати подрібнені ядерця мигдалю, цукрову пудру (можна замінити на фруктозу) і невелику кількість води. При бажанні можна додати в пластичну масу харчові барвники і їстівний “пластилін” готовий!

Вироби з марципана не тільки красиві, але і корисні . Поряд з шоколадом це прекрасний антидепресант, допомагає боротися зі стресом, завдяки високому вмісту вітаміну Е. В середні віки його використовували як ліки, продаючи в аптеках як засіб від головного болю.

На жаль, дуже часто в магазинах під виглядом марципана нам пропонують вироби з дешевших, ніж мигдаль горіхів. Фундук, арахіс або волоські горіхи володіють іншим змістом масла, тому приготувати з них справжню марципанову суміш неможливо, вона або пригорить, або придбає сторонній присмак.

Головний же секрет неповторного смаку марципана у використанні в правильних пропорціях двох видів горішків: солодких і гірких. Для повного розкриття смаку необхідно на кожен десяток солодких ядерець мигдалю додавати в суміш один гіркий мигдаль.

Багато держав сперечаються про право вважатися батьківщиною марципана. Італійці стверджують, що придумали мигдальне тісто приблизно тисячу років тому, коли сильні морози і подальше навала шкідників знищило всі посіви. Приречений на голод італійський народ рятувався мигдалем, готуючи з нього хліб, пасту і солодкий марципан.

За іншою версією, марципан придумали у Візантії і подавали виключно до імператорського столу. Потім рецепт перекочував у Туреччину, а вже звідти розійшовся по світу разом із сотнями інших не менш знаменитих східних солодощів.

У Голландії ця солодкість стала неодмінним атрибутом святкового столу в день Святого Миколая, подібно нашому Паска чи американської індичці в День подяки.

В Росію рецепт ласощів прийшов в петровські часи з Німеччини, де воно традиційно готувалося на Великдень, від чого і отримало свою назву (marzipan в перекладі з німецької – березневий пасхальний хлібець). В імператорській Росії марципан був шалено дорогий. Фігурки з нього вважалися гідним подарунком для самого царя, ними обдаровували іноземних послів.

Зараз марципан доступний кожному, але цінність його від цього не змінилася. Вироби з нього як і раніше чудовий подарунок для найдорожчих людей. Прикрасьте горіховими фігурками святковий торт або подаруйте коханій людині марципанових серце – це буде найкращим вираженням почуттів.