Маскарпоне. Що таке маскарпоне (рецепт)

Маскарпоне – це італійська, м’який сир, хоча нічого спільного з сиром, в традиційному розумінні, він не має. За смаком і консистенцією нагадує розм’якшене вершкове масло. Як правило, маскарпоне не вживається в чистому вигляді, але є невід’ємною складовою десерту тірамісу і використовується в якості масла для бутербродів. Область походження маскарпоне – Ломбардія, найбільший регіон Італії.

Дану різновид сиру можна приготувати і в домашніх умовах. Для цього нам знадобиться 1 л вершків не менше 25% жирності (без вмісту рослинних масел) і 3 ст.л. лимонного соку. Нагріваємо вершки на водяній бані десь до 90 градусів і після цього додаємо лимонний сік. Потім ставимо на повільний вогонь і через 15 хвилин перекладаємо отриману масу в складену в 6 разів марлю і залишаємо на ніч в холодильнику. А вранці маскарпоне вже готовий до подальших «метаморфоз».

Які тільки страви не готують з додаванням цього найніжнішого сиру. Це і соуси, і морозиво, і муси, і фруктові салати, і торти, і пироги, і паста і багато, багато іншого. І, тим не менш, незмінним фаворитом є незрівнянний італійський багатошаровий десерт – тірамісу. Існує величезна кількість варіантів приготування цього воістину кулінарного шедевру, але для приготування тірамісу по класичному рецепту нам буде потрібно:

250 г маскарпоне

3-4 яйця

75 г цукрової пудри

20-30 шт. бісквітного, довгастого печива савоярді “Дамські пальчики”

150 мл міцного холодної кави

1-2 ч.л. лікеру Бейліз або Шерідан

1-2 ч.л. какао

щіпка солі

Далі необхідно:

1. Відокремити білки від жовтків. Зварити і охолодити кави.

2. Жовтки з цукровою пудрою збити до білого. Потім додаючи їх по ложці до маскарпоне, збити міксером або віночком.

3. Посолити і збити білки. І таким же чином, по одній ложці, додати до суміші маскарпоне з жовтками. Прибрати масу в холодильник.

4. Додати в остиглий кави лікер і приготувати форму для десерту.

5. Дістати крем з холодильника і покрити їм дно форми тонким шаром. Потім швидким рухом вмочити в каву кожне печиво і щільно вкласти першим шаром у форму. Діяти треба швидко, так як печиво дуже швидко розмокає!

6. Змастити зверху кремом.

7. Потім так само викласти 2-й шар.

8. Змастити кремом, що залишився.

9. Зверху через сито посипати какао без просвітів.

Тірамісу повинен постояти в холодильнику не менше 3 годин.

Смак начинки для грибного пирога з листкового тіста заграє по-новому, якщо перед затеканием перемішати її з маскарпоне. Ще один рецепт, який заслуговує на особливу увагу з причини свого дивовижного смаку – це шоколадні ролли.

Замісити тісто для шоколадних млинців з 95 г борошна, 1,5 ст. л. цукру, 3,5 ст. л. какао, 2 яйця кімнатної температури, 3 ст. л. пива кімнатної температури, 250 г молока кімнатної температури, 30 г вершкового масла розтопленого. Тісто треба накрити харчовою плівкою і залишити в холодильнику на ніч. Вранці спекти млинці і загорнути в них начинку з 250 г маскарпоне, збитого з 2-4 ст.л. цукру і змішаного з шматочками груші. Отримані таким чином, рулетики розрізати на частини, викласти на тарілку зрізом вниз, полити шоколадною глазур’ю і посипати горіхами, особливо ефектно виглядають мигдальні пелюстки.

«Ложкою дьогтю» є те, що маскарпоне – вкрай калорійний сир. Його калорійність на 100 г становить 400 – 453 ккал. Тому якщо ви стежите за своєю фігурою, зловживати ним, все-таки, не варто.