Млинці на Масленница. Рецепти млинців на масницю

Немов красна дівиця

масниця до нас прийшла!

Так давайте веселитися,

адже вона нам принесла

пречудесні гостинці.

Ось дивись: ікра, млинці.

Тільки радісні обличчя

Цей день зустрічати повинні!

Масляна символізує зустріч зими з весною. Це дуже старовинне і веселе свято, який починається за тиждень до великого великоднього посту. Всю наділю печуть млинці, які своєю формою символізують сонце.

Масляний тиждень воістину жіноче свято, всю сім днів жінкам не дозволялося шити, в’язати і прясти – інакше буде невдалим весь рік. Дівчата і жінки збиралися компаніями і ходили один до одного в гості. Пили вино і горілку. А після влаштовували веселі масові гуляння … Ну а в обов’язки чоловіків входило відпускати своїх дружин розвіятися.

Млинці якщо весь тиждень, жінки напекалі цілі гори з різними начинками, з колесо до воза і без, солодкі і солоні, дріжджові і прості … У кожної досвідченої господині були свої особисті хитрощі, які переходили до молодої господині у спадок.

Секрети вдалого приготування млинців до свята:

- Після замішування тісто залишити на 30 хв., Дати борошні розійтися. Тоді млинці будуть без грудок.

- Сіль краще додавати в тісто, попередньо розчинивши в молоці або у воді.

- Не переборщіть з цукром, якщо цукор буде в надлишку – млинці можуть вийти дуже темними.

- Вливати тісто краще на розігріту сковорідку.

- Перевертати на іншу сторону потрібно тоді, коли краю ВМЙОЮЙЛБ трохи підсохли. Якщо трохи перетримати, то млинець пересохне повністю і стане ламким. Для цієї мети краще підійде широка лопатка.

- Для змащування сковороди використовуйте невелику кількість масла, інакше млинці вийдуть занадто жирними.

- Щоб не змащувати сковорідку олією, його можна додати в тісто.

- Млинці на стіл подають гарячими, тому знявши млинець зі сковорідки, його слід накрити або відправити в попередньо нагріту духовку.

Здобні гречані млинці:

Знадобитися: 1 ст. пшеничного борошна, 1 ст. гречаного борошна, 1 яйце, 1 ст. молока, 0,5 ст. л. цукру, 50 гр. вершків, вершкового масла 1 ст. л., 15 р. дріжджів, сіль за смаком.

Приготування: розвести в половині молока дріжджі, всипати гречану муку. Перемішати і залишити в теплому місці. Коли тісто підійде, влити молоко, що залишилося, перемішати дерев’яною ложкою. Приєднати пшеничне борошно і знову залишити в теплому місці. Жовтки перемішуємо з сіллю, вершковим маслом і цукром, збиваємо. Окремо збити вершки, додати до них яєчні білки і знову збити. Отриману суміш додаємо в тісто і ставимо ще на 20 хв. в тепло. Смажити звичайним способом.

Рецепт млинчиків без дріжджових:

Молоко 0,5 л., 1,5 ст. борошна, 3 яйця, цукор 1 ст. л., щіпка солі, масло рослинне 2 ст. л.

Рецепт начинки з сиром і сьомгою:

На 10 штук – 250 гр. солоної сьомги, 250 гр. сиру, кріп, половина лимона.

У перетертий сир додаємо сік лимона і дрібно нарубану зелень. Ретельно перемішуємо, приєднуємо лимонний сік. У готовий теплий млинець накладаємо суміш, додаємо шматочки сьомги і загортаємо.

Начинка для млинчиків з сиру і грибів:

Вимити, висушити печериці, нарізати скибочками. Почистити цибулю, нарізати його кубиками. У розігріте масло викласти цибулю і пасерувати до напівготовності. Додати гриби і обсмажувати 5-8 хв. Перед вимиканням посолити за смаком, можна трохи приперчити. Начинку викладати на середину млинця (або в кишеньку складеного в четвер млинця), а зверху посипати тертим сиром.

Начинка для млинців з сиру, родзинок і лимона:

250 р. сиру, 2 ст. л. сметани, жменю родзинок, 3 ст. л. цукру, 0,25 лимона.

Ізюм замочити в гарячій воді на 15 хв. Сир протерти через сито або розім’яти виделкою, додати сметану і перемішати. Лимон натерти на дрібній терці разом з шкіркою, приєднати цукор і родзинки і покласти в твороженную масу. Викласти сир на млинець і згорнути конвертиком. Розігріти вершкове масло на сковороді і обсмажити до рум’яної скоринки.

Смачного і веселою масниці!