Млинці на молоці (Рецепт)

Ось і дожили ми до Масляного тижня … безумовно, свято, що займає цілий тиждень – цілком в нашому національному дусі (народ, настільки люблячий свята, пошукати ще). І звичайно – не буває Масляної без млинців, які – як відомо – уособлюють собою весняне сонце, що перемагає зиму. А тому – все негайно на кухню, пекти млинці!

Рецептів млинців існує безліч, я ж наведу той, яким уже не один рік користуюся сама, і поки ніхто не скаржився.

Отже, нам потрібні наступні продукти:

- 700 мл молока;

- 3 яйця;

- 1 столова ложка цукру;

- 2 столових човни соняшникової олії;

- 1 чайна ложка солі;

- 0,5 чайної ложки соди, погашеної оцтом;

- 7 столових ложок з гіркою борошна.

Перш за все, збиваємо яйця з цукром – причому виключно виделкою (міксер ми не будемо застосовувати взагалі – не тільки тому, що обряд (а приготування млинців на Масницю – саме обряд) вимагає методів древніх, а значить – священних, але й тому, що се технічне пристосування все зіпсує).

Півлітра молока злегка підігріваємо, додаємо до яєць з цукром і продовжуємо збивати. Потім додаємо соняшникова олія, сіль, соду, знову доводимо до однорідної маси шляхом збивання, і нарешті – поступово всипаємо борошно, продовжуючи збивати (після кожної нової порції борошна доводимо до однорідної маси – без єдиного грудки).
«Фінальний акорд» – вливаємо решту 200 мл молока і збиваємо останній раз. Тісто готове!

Тепер пару слів про сковороді. Не вибирайте найбільшу: на великій перевертати млинці не так-то легко – вони весь час норовлять або зісковзнути, або порватися, або скластися самим неймовірним чином. Отже, беремо сковороду середнього розміру, наливаємо трохи соняшникової олії і рівномірно розподіляємо його по поверхні (важливо не переборщити: млинці не повинні в ньому «плавати»). Деякі рекомендують взагалі більше не змащувати сковороду, але я все ж роблю це час від часу – але ні в якому разі не перед кожним млинцем (тільки тоді, коли ви починаєте помічати тривожні ознаки схильності до пригоранню – і додавати зовсім небагато).



Хороший млинець – тонкий млинець, так що тесту беремо трохи і розподіляємо його по сковороді тонким шаром (приблизно на 5-му млинці ви призвичаїтеся відміряти кількість ополоником), розташовуємо центр сковороди точно по центру пальника – і спостерігаємо, як поверхня тесту покривається злегка просвічує дірочками ; коли «кратери» позначаться досить явно (зазвичай це займає не більше хвилини) – обережно піднімаємо край млинця дерев’яною лопаткою і оцінюємо ступінь готовності. Якщо поверхня недостатньо золотиста – чекаємо ще кілька секунд (взагалі, при випіканні млинців рахунок йде саме на секунди).

Коли поверхня, дотична з сковородою, стає золотистою – перевертаємо млинець. Деякі рекомендують робити це, підкидаючи його на сковороді, ниючи до таких ризикованим вправам не вдаюся – волію обережно підчіплює його з двох сторін двома дерев’яними лопатками. Потім доводимо до золотистого стану другу сторону.

Коли млинець готовий, піднесіть його до очей і подивіться: якщо ви бачите світло крізь нього – значить, ви все зробили правильно!

Як бачите, все досить просто. Не беруся казати, чи можна навчити цьому домашнього робота, але – як показує мій досвід – людина навчається досить легко.