Найдорожча кава у світі

Яким пристрасним любителем кави треба бути, щоб зважитися випити чашечку, приготовану з бобів, витягнутих з тварин екскрементів? Тим не менш, кава Копи Лювак (Kopi Luwak) користується приголомшливим попитом і коштує нечуваних грошей.

Індонезійці, головні виробники Копи Лювак, знизують плечима – попит породжує пропозицію.

У 1696 році губернатор Малабара (південна Індія) прислав саджанці арабіки губернатору Батавії (сучасна Джакарта). П’ятнадцять років опісля, голландська Ост-Індська компанії експортувала індонезійський кави в Європу, а до 1725 році у компанії була монополія на торгівлю кавою, і експорт склав більше ніж 60 тонн кавових бобів в рік. Як і слід було очікувати, компанія мала величезний прибуток.

Тим не менш, для індонезійських робітників ситуація була куди менш райдужною. Фермери та найманці, які працювали на плантаціях, не могли собі дозволити і жмені бобів для власного споживання. Як це часто буває, дорожнеча і заборона породили невимовне бажання у місцевих жителів пити каву, і в один прекрасний день вони виявили, що неперетравлені зерна можуть бути знайдені в посліді азіатської пальмової куниці – ціветти або лувакі.

Потрібно немислиме бажання пити каву, щоб перейти від виявлення неперетравлених зерен в екскрементах до очищення, смаженні, помолу, і нарешті, приготування напою. Але тубільці, очевидно, були досить божевільними, і вирішили, що це гарна ідея. В результаті кава вийшов несподівано смачним – таким смачним, що плантатори – голландці самі почали його пити. Він навіть став їх найціннішим кави. (Можна тільки гадати, скільки часу знадобилося, для того, що б аборигени розповіли своїм господарям про походження нового любимо% D
0? Го напою!)

Як тільки голландці оцінили смак, ціни відразу зметнулися до неба – хоча для справедливості треба відзначити, що його рідкість, складність переробки і огидність процесу передбачає, що він ніколи не буде дешевим.

Наступними любителями Копи Лювак стали японські солдати, які перебували в Індонезії під час Другої світової війни. В кінці 1950-х. років інтерес до цього сорту кави спав. І ось недавно кави отримав друге народження – став популярний в США, Європі і Східній Азії.

Так, фунт (приблизно 450 грам) Копи Лювак може коштувати від $ 100 до $ 3000, а одна чашка готового напою до $ 80.

Kopi Luwak загальна назва для багатьох сортів і купажів арабіки, робусти, ліберіки, або інших бобів їдених циветт (адже неможливо зрозуміти яких кавових зерен вона наїлася), тому смак може сильно варіюватися. Тим не менш, Kopi Luwak має певний аромат і специфічні смакові характеристики.

Американський знавець кави та гастрономічний критик Кріс Рубін, характеризує цей сорт як один з найкращих: “Аромат багатий і сильний, кава неймовірно насичений, майже густий. Відчувається відтінок шоколаду, і довгий, приємний післясмак”.

Такий смак фахівці пояснюють тим, що ферменти в шлунку ціветти розщеплюють білки кави і боби починають проростати. У результаті цих процесів значно зменшується гіркоту. І, до речі, за даними досліджень канадського університету гвельфів, боби, які пройшли через травний тракт ціветті, цілком безпечні – вони містять менше бактерій, ніж звичайна кава.

Сьогодні, поряд зі збором зерен в джунглях, фермери тримають циветт в клітинах і годують кавовими бобами. Такий, не зовсім природного походження, кава набуває широкого поширення і коштує дешевше. Так що, наступного разу, коли ви купите чашку кави і, сьорбнувши, подумаєте, що “це на смак як лайно!” можете бути буквально праві.