Найгостріший перець у світі

Пекучий вогонь у роті, сльози в очах, приплив крові до щік і відчуття жару – саме так наш організм реагує на вживання в їжу червоного перцю. А ось який перець самий пекучий в світі?

На цей титул претендують два перцю із сорту Чилі. Це Скорпіон Тринідаду (Trinidad Scorpion) та Бут джолокіа (Bhut Jolokia) . Обидва ці перчика Чілі (до речі, Чилі – це не назва країни, а просто переклад слова «червоний» на мексиканський мова) стоять на найвищому місці за шкалою пекучості Сковілла. Ця шкала складена по наявності в перчиком самого пекучого речовини – капсаїцину. Вище цих перців в шкалою Сковілла тільки перцевий балончик і чистий капсаїцин.

Капсаїцин – це алкалоїд, який подразнює слизові оболонки, дихальні шляхи і шкіру. Є у цієї речовини і межа переносимості, перевищивши який людина може померти. Це 0,004 міліграма. Останнім часом багато вчених все частіше і частіше говорять про те, що саме вживання капсаїцину в їжу у вигляді червоних пекучих перчиків допомагає впоратися з онкологічними клітинами. Ось саме цей алкалоїд, який міститься в перці Скорпіон Тринідад і Бут джолокіа відповідає за їх сильний пекучий смак.

Бут джолокіа – «перець – приведення», «перець-дух», а саме так цей перчик називають на його батьківщині в Індії в штаті Ассам і в Бангладеш. Цей пекучий перець – природний гібрид, який росте практично скрізь.

Скорпіон Тринідаду – пекучий перчик, який росте на острові Тринідад у Карибському морі. На початку 2011 року саме цей вид перцю Чилі був занесений в книгу рекордів Гіннеса як найгостріший перець у світі. Свою назву Скорпіон він отримав через те, що у нього є невеликий хвостик. На відміну від попереднього виду цей перчик більш пухкий і більш важкий.

А ось при вирощуванні Скорпіон Тринідаду потрібно носити спеціальний одяг і навіть протигаз. На своїй батьківщині цей перчик у їжу практично не вживається. Його додають у фарбу, якою покривають днища кораблів для захисту їх від молюсків. Так само дуже часто саме цей перець використовується для наповнення перцевий балончик і для виготовлення сльозогінного газу.

Але не тільки в цих областях використовується пекучий перець. Він дуже часто застосовується в медицині. Наприклад, він попереджає розвиток атеросклерозу, знижує вміст холестерину в крові, допомагає поліпшити зір. Так само червоний пекучий перчик благотворно впливає на травлення і покращує роботу печінки. До того ж саме пекучі перчики варто вживати при ожирінні. А якщо врахувати, що саме пекучий перець викликає вироблення ендорфіну (гормону щастя) в організмі, то можна до цього додати ще й гарний настрій, міцний імунітет, хороший кровообіг і боротьбу зі стресами.
Мексиканці ж кажуть, що якщо з’їсти один такий пекучий перчик, то можна відчути свою голову окремо від тіла і стати розуму набагато світліше. А от найбільше в їжу пекучий перець вживають тайці. Кожне їх блюдо – це просто сама справжня криниця пекучості і користі одночасно.