Найсмачніші салати

«Олів’є», «Мімоза», «Оселедець під шубою», «Вінегрет» без цих традиційних салатів не обходиться жодне застілля. Так адже смачно ж! Хтось використовує салат як закуску, хтось як основне блюдо, а є й такі салати, які годяться тільки на десерт.

Салат, як правило, холодне блюдо, приготоване з різних продуктів, змішаних в будь-якому поєднанні, але при цьому сумісних за смаком. За домінуванням тих чи інших інгредієнтів салати можна розділити на овочеві, м’ясні, салати з риби і морських делікатесів, салати з яєць, сиру і сиру, а також фруктові салати.

Просто перемішати продукти недостатньо, існує ще таке поняття, як заправка для салату або соус. Найпоширеніша заправка – звичайний майонез. А крім, скільки усього іншого, соуси на основі рослинної олії і лимонного соку, сиру, йогурту, сметани, плюс до всього гірчиця, кетчуп, зелень, мед, солоні огірки, оливки, гриби. Загалом, є, де фантазії розгулятися.

Як говорить народна мудрість, на смак і колір, товаришів немає. Більшості чоловіків до душі ситні м’ясні салати, жінки, частіше стежать за фігурою, віддають перевагу легким овочевим закускам, діти обожнюють солодкі фруктові.

Перед тим як покуштувати той чи інший салат, ми оцінюємо його зовнішній вигляд, шукаємо взаємозв’язок між назвою і прикрасою. Так, наприклад, «Соняшник», «Грибна галявина», «Шапка Мономаха», «Біла береза», «Гніздо глухаря», «Гранатовий браслет» – шедеври кулінарного мистецтва, що радують не тільки смак, але і очей.

Особливо ефектний салат «Соснова шишка». Для того щоб його приготувати, нам буде потрібно:

200 г копченої курки

150-200 г плавленого сиру

3-4 бульби картоплі

3 яйця

1 головка ріпчастої цибулі

1 банка консервованої кукурудзи

горішки (будь-які)

мигдаль, соснові гілки або розмарин для прикраси

майонез

Далі укладаємо шарами: картопля, курку, цибулю, кукурудзу, яйця, суміш сиру з горіхами.

Обмащуємо майонезом і прикрашаємо мигдалем, зеленню і розмарином.

А які салатні традиції в інших країнах? Так, середземноморські салати максимально легкі, в основі, як правило, листя салату, зелень, овочі, сир і маслини. Яскравий представник – салат «Грецький». У Росії салати досить ситні, що представляють цілком самостійне блюдо. В арабських країнах переважають салати на основі кус-куса, рису та інших круп, велика роль відводиться спеціям. Одне з найпопулярніших американських страв – картопляний салат. В азіатських країнах улюблений салат рисова локшина з морепродуктами і практично жодна страва не обходиться без, всім відомого, соєвого соусу.

А як популярні корейські салати! Так і манять ароматними екзотичними приправами та спеціями. Риба, овочі, морепродукти, скляна локшина, і все-таки абсолютний хіт – «моркву по-корейськи». Це зараз ми наїлися, рецепт і спеції стали доступними, а колись це був «секрет фірми».

Сперечатися про те, який салат найсмачніший, можна до нескінченності. Але що б там не говорили, найсмачніший салат – це салат, приготований з душею, спеціально для вас!

Смачного!