Самий смачний салат в світі

Відповісти на питання, який салат найсмачніший – завдання справді нелегка: адже кількість рецептів обчислюється тисячами! І це не дивно – адже блюдо досить давнє: його готували ще в Стародавньому Римі, тоді це було блюдо з петрушки, цибулі та ендівія (близького родича салату, відмінного кучерявими листям і злегка гіркуватим смаком), заправлене оцтом, медом, сіллю і перцем … в принципі, ніщо не заважає і сьогодні приготувати такий салат – одразу відчуєте себе римськими патриціями!

Другу батьківщину салат знайшов у Франції – в Середні століття його тут готували із зелені петрушки, зеленої цибулі, м’яти і пір’я часнику, подаючи до жаркого (теж можна спробувати!). Саме у Франції в салати стали додавати латук – тому-то за цією рослиною і закріпилася назва «салат латук», а з XVIII ст в хід пішли перець, капуста (брюссельська, савойська, білокачанна) і селеру, а трохи пізніше – свіжі огірки … але головне правило зберігалося: всі інгредієнти – зелені. Заправлялися такі салати сумішшю сухого вина або винного оцту з лимонним соком, сіллю, перцем, рослинним маслом і різними гострими приправами – тут можна проявити фантазію і відносно набору інгредієнтів, і у відношенні складу заправки.

З початку XIX століття в салати додають незеление овочі, а також коренеплоди (морква, буряк, картоплю, брукву) – правда їх вважають «нечистими», оскільки вони ростуть під землею) і вживають виключно у вареному вигляді, а щоб відтінити їх трохи грубуватий смак , починають додавати квашені та солоні овочі, а також гриби … такі салати назвали вінегрет. Крім відомого всім «класичного» рецепту, приводити який немає необхідності, можливо варіанти – наприклад, такий вінегрет: дрібно порізати 3-4 яблука і 300 г свіжої капусти, залити заправкою з 3 ст.л. бурякового соку з сіллю і цукром і соку одного лимона і меленого перцю, додати 4-5 варених картоплин, нарізаних кубиками, 1 подрібнену цибулину, перемішати і заправити соняшниковою олією.

Або – такий: порізати варені овочі – 2-3 буряка, 4-5 картоплин, додати 200 г вареної квасолі, 200 г солоних грибів, 2-3 дрібно нарізаних солоних огірки, заправити грибним розсолом і лимонним соком.

Такі салати вимагають нових заправок – і їх починають заправляти різноманітними соусами, перш за все – майонезом.

Приблизно в цей же час салати перестають бути чисто овочевим блюдом, в них починають додавати м’ясо, рибу та інш. З’являються навіть салати, не містять жодного рослинного інгредієнта – наприклад, італійський салат «Фрутті дель маре»: перемішуємо спагетті з дрібно порізаними омарами, креветками, анчоусами, заправляємо томатним соусом і лимонним соком, додаємо перець і каперси … дорогувато, звичайно – але на свято можна собі дозволити!

Німці і чехи винайшли ковбасні салати: різні види ковбаси і шинки ріжуться, змішуються з вареною картоплею, бруквою, зеленим горошком – і все це заправляється часниковим соусом.

Ну а що ж привнесла в цю різноманітність Росія-матінка? Перш за все, саме в нашій країні салати стали заправляти сметаною!

Але звичайно ж, говорячи про російських салатах можна не згадати про три з них, що стали «класикою» новорічного столу.

І перший з них – «Олів’є». Мабуть, не варто наводити рецепт справжнього “Олів’є”, винайденого французьким кухарем з таким прізвищем, що працювали в Росії – навряд чи хтось сьогодні ризикне готувати салат з паюсної ікрою, рябчиком і раковими шийками (хто може собі дозволити «рябчиків жувати» – пояснив ще Маяковський, а ми в більшості своїй до цієї категорії не ставимося). Але якщо вам набридло те, у що цей салат перетворився зараз, можете внести різноманітність, замінивши традиційний картопля на авокадо.

Втім, і до оригінального “Олів’є” трохи наблизитися можна: змішуємо дрібно нарізані свіжі огірки, м’ясо курки, яйця, яблука, каперси і заправляємо майонезом.

Почесне друге місце в новорічній тріаді посідає «Оселедець під шубою». Спочатку це була традиційна пролетарська закуска – картопля з оселедцем – доповнена буряком, своїм червоним кольором уособлювала революцію. Згодом вона перетворилася на листковий салат: картопля, оселедець, порізану кільцями ріпчасту цибулю, моркву, варені яйця, буряк, всі шари (крім цибулі та риби) промащуються майонезом. Якщо замінити яйця на авокадо, а оселедець – на морську капусту, отримаємо майже вегетаріанський варіант під назвою «Море під шубою» (майже – оскільки майонез таки залишається).


Взагалі, листкові салати в нашій країні прижилися – можливо, тому, що в них зазвичай входять досить «важкі» інгредієнти – риба, сир, яйця, майонез – а при наших морозах це важливо. Найпопулярніший після «Оселедця під шубою» листковий салат – це «Мімоза». Я зазвичай готую його так: варю 5 яєць, білки дрібно рубаю, жовтки тру на дрібній тертці, 2 банки рибних консервів (скумбрію або сайру в маслі) розминаю виделкою, сир тру на крупній тертці, дрібно ріжу цибулю, потім укладаю шарами: білки – риба + цибуля – сир, кожен шар змащується майонезом, зверху посипаємо жовтками. Але тут теж можливі варіанти: рибу взяти іншу, замість твердого сиру – плавлені сирки, замість сиру – відварений рис, додати шари вареної картоплі і вареної моркви …

До цього списку примикає салат хоч і не листковий, але близький за складом – салат з крабовими паличками, до яких додається варений рис, ріпчасту цибулю, консервована кукурудза і майонез. Але цю основу теж можна урізноманітнити, додавши моркву, мариновані гриби, замінивши рис вареною картоплею або навіть … маринованими оливками (останній варіант носить епічний назву «Князь Ігор»).

Не забудемо про фруктових салатах і солодких салатах. Найпростіший варіант – порізати будь-які фрукти, які в будинку є, і заправити апельсиновим соком (т.зв. «Салат закоханих»), йогуртом (вийде непоганий засіб від … ну, загалом, вранці після новорічної ночі) або майонезом (вельми пікантно !). Можна викласти в салатницю виноград (краще без кісточок) і заправити сметанним соусом (0,5 склянки сметани, 0,5 ч.л. солі, гірчиця за смаком). Можна натерти на дрібній тертці моркву і заправити підсолодженим журавлинним соком …

І в ув’язненні наводжу рецепт мого улюбленого салату, який я, на жаль, рідко готую, оскільки сімейство його не розуміє – може, ви зрозумієте: укладаємо шарами рибні консерви (горбушу) – дрібно порубані яйця – майонез – ананаси – тертий сир – майонез і повторюємо цикл, поки не заповнимо салатницю. Останній шар змащуємо майонезом і посипаємо товченими волоськими горіхами.

Як бачимо, є з чого вибирати. А що тут найсмачніше – це кожен сам вирішить!