Навіщо до кави подають воду?

Холодна вода і гаряча кава – це як лід і полум’я. Дехто при цих словах аж таку ломоту в зубах відчуває! Але, між іншим, в Туреччині – це, можна сказати, народний звичай.

Кава по-турецьки треба саме так і подавати: чашечку для благородного напою ставите перед гостем, ліворуч розташовуєте цукорницю, а праворуч, будьте ласкаві, – склянка з охолодженою, але кип’яченою водою. На підносі стоять турка – це така спеціальна посудинка, в якій заварюють каву, її ще називають джезва – з тільки що приготованим кави і тарілочка – з маленькою ложечкою.

Спочатку з турки перекладають ложечкою в чашечку трохи пінки, а потім, обережно, щоб не пошкодити залишилася ароматну пінку, наливають – повільно! – І сама кава. Ось так. І п’ють по-особливому: зробивши ковточок кави, випивають ковточок води. І так кожного разу: після ковтка кави – ковток води. Смакуючи і насолоджуючись. Цілий стакан води відразу випивати не варто, як і не варто розбавляти водою гарячу каву – так Ви тільки зіпсуєте його смак.

До речі, Туреччина звичай подавати до кави холодну воду запозичили у греків, які й сьогодні не тільки кава, але і всю їжу запивають водою – вважається, через постійної спеки. А в Туреччині воду пропонують не обов’язково до кави по-турецьки, але й іншому.

Так навіщо ж до кави подають воду? Є кілька аргументів на користь останньої. Перший – це те, що вода дозволяє кожного разу відчувати по-новому смак божественного напою, так як ковток води після ковтка кави знімає гіркоту. Другий – начебто як вода, змиваючи кави з зубів, зберігає їх білизну, не дає утворюватися коричневому нальоту. Третій аргумент: у спеку на серці велике навантаження, а вода її, начебто, знижує. Також спосіб вживання кави з водою допомагає зберігати водний баланс в організмі – на противагу кофеїну, який цей організм зневоднює.

Самі ж жителі Туреччини і фахівці з заварюванню кави кажуть, що холодна вода подається для того, щоб декілька крапель її допомогли швидше осісти гущі в турці, адже кава подається з пилу-з жару, а при наливанні також піднімається гуща. Одним словом, думок багато. Але, якщо логічно мислити, звичай цей зовсім не поганий.

Вода, яка подається до кави, повинна відповідати багатьом вимогам. Дуже важливо, щоб вона була не тільки чистою, безпечною, свіжою, без запахів затхлості, гнилі, хлорки, але і не містила кубиків льоду. Це повинна бути просто кип’ячена і охолоджена вода. Ну, і звичайно ж, подавати її треба вже ніяк не в пластиковому стаканчику і не в чашці. Красивий прозорий стакан зі скла, запітнілий від холоду, – нічого іншого. Найкраща вода – джерельна. Якщо хлорована, з водопроводу, то тільки відстояна кілька годин у відкритій ємності, прокип’ячена, знову відстояна і вже потім уже охолоджена. Мінеральна газована також не підходить.

Якщо хто захоче спробувати запивати кавою водою – робіть це повільно, щоб не ломило зуби. Ковточок кави – посиділи. Ковточок води – посиділи. Та й кава має бути не розчинний, а заварений, бажано в турці, її ще джезвою називають – це ми вже проходили. Та й турка, кажуть, має бути з цією кованої міді.