Особливості національної кухні Греції. В чому полягає унікальність грецької кухні?

Традиції грецької гастрономії сягають корінням в далеке минуле. Вони формувалися протягом тисячоліть, вбирали традиції Близького Сходу, Італії, Франції, а також особливості грецьких провінційних міст.
Рецепти приготування національних страв переходили з покоління в покоління, від господині до господині. Гастрономічні фантазії місцевих жителів плюс різноманітність продуктів, вирощуваних на грецькій землі, сформували багаті кулінарні шедеври.

Греки вважають за краще здорове харчування, тому подається багато салатів зі свіжих овочів, а в якості заправки до них використовують оливкова олія, сік лимона. Не дивлячись на любов до овочів, греки їдять досить багато м’яса. Перевага віддається м’ясу, приготовленому на рожні.

Меню грецьких страв підібрано так, що кожна страва доповнює інше, підкреслює його смак. Пишність овочів і трав, квасоля, морська риба, м’ясо, відмінної якості, солодкі фрукти – це далеко не весь перелік використовуваних інгредієнтів для приготування національних страв. Широко використовуються сири і йогурти, місцевого виробництва. Різноманітність смаку яких, вражає, навіть, гурманів. До їх складу додають місцеві трави та всілякі приправи. Сири виробляють як тверді, тай і пастоподібні. Для приготування різних страв в справу йдуть і йогурти, ароматні фруктові або без наповнювача.

Для греків обід – не просто трапеза, це час спілкування. Тому не обходиться без національного вина. По всій території Греції розкинулися виноградники. Цей напій ще предки вихваляли, молилися і просили урожай у бога вина – Діонісія. Сучасні місцеві жителі до цих пір поважають і люблять цей напій. Грецькі вина вважаються одними з кращих у всьому світі. Особливо цінні білі вина. Їх тонкий смак не залишить байдужими. Кожну трапезу можна доповнити як більш легкими білими винами, так і більш міцними червоними десертними винами. Для любителів міцних напоїв можна запропонувати раки, ціпуро – це грецька горілка.

Не можна промовчати про солодощі. Усілякі тістечка, борошняні вироби з додаванням меду, сухофрукти, халва, варення, приготоване з великої розмаїтості соковитих фруктів. Кремові торти і пироги. Горіхи та сухофрукти в патоці і цукровому сиропі і просто безліч соковитих фруктів. Стиглі фіги, рум’яні персики, айва, апельсини, вишня полонять своїм ароматом.

Закінчити трапезу можна традиційним грецьким кава. Це улюблений напій греків. Кава готують з свіжомелених зерен і заварюють в мідній турці. У цього кави сильний присмак і багатий аромат. Таку каву прийнято пити як в ресторанах, так і в маленьких кав’ярнях. На дні чашки залишається осад, тому напій до кінця не допивають. Грецький кава подають не тільки після трапези, його прийнято пити і протягом усього дня.

Національна кухня стала частиною культури грецького народу. І недарма. Їх кухня визнана однією з найсмачніших в світі. У всіх країнах кращі кухарі готові порадувати любителів смачно поїсти фірмовими стравами грецької національної кухні.