Піца. Хто придумав це блюдо?

Напевно, серед нас не знайдеться жодної людини, яка не пробував це смачна страва. Однак, не кожен знає, коли воно з’явилося вперше на столі і де це було. Більшість людей упевнено, що батьківщина піци – Італія, а піца – це традиційне блюдо італійської кухні. Поспішаю запевнити, це не зовсім так.

Насправді прототип піци, так би мовити його прапрадід, з’явився ще в далекому третьому тисячолітті нашої ери. Це було в Стародавній Греції. Тоді стародавні греки готували тонкі печені коржі, в начинку яких клали оливки і різні пряні трави. Зародження стародавнього аналога піци історики кулінарії знайшли і в Давньому Єгипті. Згідно древнім останкам, а також відомостями про культуру цього народу, історики зробили висновок про те, що єгиптяни почивали себе не чим іншим, як піцою. Тільки вигляд вона мала трохи інший, ніж сучасна. Піца Стародавнього Єгипту вважалася «королівським» стравою і подавалася тільки в день народження фараона. Вона являла собою хлібну корж, яку пекли разом з травами, також як і в Древній Греції.

Так що можна з повною упевненістю сказати, що перша піца з’явилася задовго до свого «офіційного відкриття» в Італії.

А ось в сонячній Італії піца вперше була приготована в 997 році. Рік виникнення приблизний, на жаль, нам не дійшли відомості про точну дату її виготовлення. Тільки її зовнішній вигляд і звичні нам компоненти в її складі далеко відрізнялися від компонентів сучасної піци. Тоді піцою вважалася звичайна хлібина, спечена в печі. Вона так і називалася у італійців – «піца» (picea). На той момент не те, що не знали про основні компоненти піци, тоді навіть помідори італійцями сприймалися як отруйні плоди.

Ну, а тепер перейдемо до нової піці, що з’явилася в шістнадцятому столітті, яка за своїм складом і виглядом була дуже близька до звичної нам піці. У той період пишно відзначалася весілля королеви Бони і короля Польщі Зигмунта Старого. Для молодих кращі королівські кухарі вирішили приготувати свій сюрприз. Таким сюрпризом став апетитний пиріг з сиром і м’ясом, а також зі спеціальними спеціями і приправами. Пиріг подавався гарячим і на подив усіх присутніх виявився фантастично смачним. Після цього така «піца» стала вважатися воістину королівським стравою.

А звична нам італійська піца, яка складається з сиру, помідорів і зелені, з’явилася в 1830 році. Було це в місті Неаполі, що знаходиться на півдні Італії. Ароматну і дуже апетитну піцу спік неаполітанський кухар – Рафаель Еспозіто. Його ім’я увійшло золотими літерами в історію створення піци. Приготував він піцу в своєму ресторані, куди зайшли перекусити втомлені після прогулянки король Умберто і його дружина, королева Маргарита. Рафаеле дуже хотів здивувати своїх іменитих гостей, однак вибір продуктів на кухні його ресторану був не великий, так як до приходу гостей не готувалися, а помічник Рафаелі тільки збирався за продуктами на місцевий ринок. Серед продуктів виявилося молоко, яйця, борошно, оливкова олія, трохи сиру з молока буйвола, помідори і різні приправи. Тоді в голову Рафаелі прийшла одна воістину геніальна ідея – спекти корж з сиром з молока буйвола, додати в нього томатний соус і трохи пасти з базиліка.

Піца зажадала трохи часу в приготуванні, так як рецепт її був досить простий. Готову страву Рафаелі сам подав чекали їжі гостям. Смак піци до того сподобався королю і його дружині, що король наказав назвати це блюдо на честь своєї дружини. І відтепер піца з сиром, помідорами та базиліком стала називатися «Маргаритою». Чи то король був занадто голодний, чи то піца була дійсно дуже смачною, але з тих пір це блюдо увійшло в національну італійську кухню і займає в ній гідне місце, зважаючи воістину справжньою візитною карткою Італії.

До речі, «народження» піци Рафаелі було в невеликому, але дуже затишному ресторанчику під красивою назвою «П’єтро е. Баста Козі». Автору цих рядків пощастило побувати в ньому, і спробувати там смачну «Маргариту».