Піца. Які різновиди піци бувають?

Піцерії з’явилися в Росії з початком перебудови. Ні, піцу можна було покуштувати в столичних ресторанах і до того, але для широкої публіки вона стала доступна з середини вісімдесятих років минулого сторіччя. І миттєво набула своїх шанувальників ….

Піца буває закрита і відкрита. Закрита піца – це, швидше, пиріг з різною начинкою, і вже коли вибирати між закритою піцою і класичним пирогом, то наш російський пиріг буде краще.

Звичайно, піца – страва відкрите, тобто, начинка знаходиться поверх тестової коржі. Саме така піца користується найбільшим попитом, і саме про неї і її різновидах і піде мова.

Отже, різновиди піци залежать від начинки. Вона може бути м’ясна, рибна, овочева, грибна та змішана. Вибір інгредієнтів – найрізноманітніший. Томатний соус (часто замінюється томатною пастою), сир (найчастіше «моцарелла»), часник, баклажани, артишоки, маслини, цибуля, каперси, шпинат, помідори, перець, банани, ананас. Рідше використовуються гриби і трюфелі.

М’ясо яловичини або м’ясо птиці використовується багато частіше трюфелів. Ще частіше – ковбаса (в Росії) або бекон і салямі (в США). Роблять піцу і з анчоусами, тунцем, лососем (!) І креветками. Горішки використовуються теж: кедрові, фісташки або кешью.

Олія – обов’язково. Оливкова, трюфельною або олію волоського горіха.

Різновиди піци залежать від типу тесту, або, як його ще називають, краста, що має різні смакові особливості і форму. Це може бути тонкий пласт, досить товстий корж, корж з бортиками і так далі.

Видів тіста три: солодке, листкове і кисле дріжджове. Різні сорти піци готують з різного тіста. Але може бути і так, що з одного тіста готуються всі сорти піци, – все залежить від майстерності кулінара і традицій. Формування тесту частіше робиться вручну …

Різновиди піци залежать від смаку. Адже піца може бути і солодка.

Ще піца різниться за формою. Вона буває круглої, прямокутної, овальної і навіть серповидної (закрита).

Оскільки піца стала настільки популярною, що увійшла до складу самих різних національних кухонь з їх особливостями, то різниться піца і по національній приналежності. Наприклад, американська піца більша і відрізняється достатньою кількістю начинки і соусу. Більш того, в Нью-Йорку скибочки піци тонкі і гнучкі, їх їдять, складаючи навпіл, а в Чикаго корж товстий і в піці багато соусу.

Японська піца припускає наявність в начинці морепродуктів, індійська вкрай гостра, грецька піца має товстий корж і запікається на сковорідці в печі, а російська піца розпорядженні великим розміром коржі і використовує будь-яку начинку, але сир у неї майже завжди зверху.

Про італійську піцу, батьківщину цієї страви, і говорити не доводиться. Використання сиру «моцарелла» в ній – обов’язково. Базилік, оливкова олія, помідори – теж обов’язкові компоненти. Наприклад, в Італії найпопулярніша піца «Маргарита», що отримала ім’я однієї італійської королеви. Таку піцу раз повечеряла, захочеш знову і знову. Не пробували?