Правда про вегетаріанство

Прийнято вважати, що вегетаріанська кухня є здоровою. Проводилися дослідження, які порівнювали здоров’я вегетаріанців з тими, хто не вживає м’яса, і вони показали, що останні на 30% рідше хворіють на серцево-судинними захворюваннями і на 40% – раковими. Вживання вегетаріанської їжі знижує рівень холестерину і ризик появи високого тиску. Організм людини не може впоратися з надлишком холестерину, який нерідко призводить до надмірної ваги і захворювань атеросклерозом.

У чому ж причина такої корисності вегетаріанства? Дослідники до сьогоднішнього часу не вивчили цю тему до кінця, але серед вегетаріанців прийнято вживати більше круп, фруктів, овочів. У складі цієї їжі мало жирів, а багато клітковини, мінеральних речовин і вітамінів – всі вони сприяють запобіганню різних захворювань. Крім того, багато вегетаріанців ведуть здоровий спосіб життя.

У багатьох країнах вегетаріанська кухня вважається традиційною. Страви, приготовлені виключно без використання м’яса, увійшли в раціон різних народів світу, як смачна та поживна заміна звичайної м’ясної їжі. У наш час багато людей поповнюють ряди вегетаріанців, але при цьому інколи забувають, що свій раціон потрібно планувати, щоб в організм потрапляли всі необхідні вітаміни і мікроелементи. Нерідко бувають випадки, коли молоді люди, у яких організм ще не повністю сформувався, переходять на вегетаріанське харчування з метою схуднення, страждають браком заліза, що може викликати анемію. А в такому випадку організм слабо опирається інфекціям. Щоб отримати потрібну кількість заліза, яке міститься в м’ясі, потрібно вживати в їжу більше горіхів, хліба з висівок, насіння, бобів, сочевиці, зелених овочів. Для того, щоб залізо з цих продуктів добре засвоювався, разом з ними потрібно їсти їжу, що містить вітамін С. Це цитрусові, помідори, петрушка, соєві продукти. А ось чай або каву краще не вживати, це гальмує засвоєння заліза.

Є вегетаріанці, які вживають сир, молоко, йогурт, але багато виключають будь-яку їжу тваринного походження. Молочні продукти вміщують кальцій, дуже необхідний для зміцнення кісткової тканини, тому їх брак потрібно компенсувати іншими продуктами, що містять кальцій: мигдаль, брокколі, консервовану рибу, сушений інжир. Ті, хто не харчується молочними продуктами та яйцями, ризикують також не отримувати необхідну норму вітаміну В12, ці продукти можна замінити соєвим молоком.