Рецепт млинців з начинкою

Млинці наш народ випікає вже тисячу років. Тому знайти або придумати щось дійсно нове, незвичайне дуже важко. Але млинці – це така їжа, яка при абсолютно ідентичному рецепті у різних господинь виходять по-різному. Тут грає роль не тільки рецептура, але й температура печі, вологість борошна і навіть сила смаку додають у тісто продуктів. Тільки що випікаються в ширвжиткових масштабах млинці виходять у всіх виробників однаковими. Несмачними.

І мій млинцевий рецепт теж не відрізняється особливою оригінальністю. Його технологія проста як пробка: борошно – вода – сковорідка. Тепер детальніше.

Для приготування млинців «по-Мартиновський» потрібно:

- 2 склянки просіяного пшеничного борошна;

- 1 чайна ложка солі для стабілізації смаку;

- 1 столова ложка цукру для утворення рум’яної припеке і смаку;

- Півлітра молока;

- Півсклянки газованої мінеральної води для додання пишності випічці.

Яйця в млинці не додаються, оскільки провокують швидке черствіння.

У каструлю насипається просіяну борошно, в яку додаються сіль і цукор, і все це вимішується. Попутно з цим в ємності треба змішати молоко і мінеральну воду. Після цього розбавлене молоко вливається тонким струменем в борошно з приправами.
Маса весь час помішує, поки не стане повністю однорідною. Чим менше згустків нерозчиненої борошна, тим краще вийдуть млинці. Варто зауважити, що не варто використовувати таку мінералку, яка має виражений сольовий смак. Він відіб’ється на млинцях. Хоча комусь «мінералізовані» солоні млинці можуть припасти до смаку.

Коли тісто буде готове, його варто залишити на півгодини-небудь в теплому місці. І вже після це можна почати випікати або, точніше, смажити довгоочікувані млинці. Для цього спочатку потрібно розігріти сковороду так, щоб впала на неї крапля випарувалася в мить ока, лише передсмертні пшікнув.

При випічці я не використовую масло. Його я застосовую для змащування самих млинців. Але хтось любить пожирніше, тут судити не доводиться.

Коли сковорідка розжариться, на неї одним рухом тонким шаром наливається тісто. При цьому сковорідку потрібно прокрутити, щоб тісто розлилося по її дну рівномірно. Тут теж не все гладко, як може здатися. Сковорідка повинна бути виключно «млинцева», не відала інших продуктів, крім випічки. Якщо це так, то випічка млинців не повинна забрати багато часу, сил і нервів. Справа піде як по маслу, знай розливають тісто да змащуй млинці вершковим маслом.

І коли стопка млинців на тарілці буде виглядати як Пізанська вежа, тобто почне хилитися під власною вагою, тоді випікати їх тимчасово припинити свою приємну роботу і зайнятися приготуванням начинки. В принципі, цією справою може зайнятися хтось інший. Але на нема й суду нема. І для млинців готується наступна начинка:

- Обсмажений з луком і перцем м’ясний фарш;

- Варення, в яке для густоти можна додати трохи борошна;

- Сир з медом;

- Спаржу з цибулею і сметаною;

- І будь-які інші улюблені продукти.

Після цього млинці з намазала на них тонким шаром начинкою згортаються рулетиками і пронизуються шпажками, щоб не розвернулися назад під час випічки. Можна скласти млинці і у формі конвертиків, але це буде вже зовсім не те. Надалі залишається лише на п’ять хвилин скласти рулетики на змащений маслом деко в гарячу духовку, щоб, вийнявши їх гарячими, подати до столу.