Різновиди меду - види меду

Про те, що мед – чудові ліки і дуже смачні ласощі відомо всім. Але от про те, що мед може бути різним, знають небагато. Я не хочу описувати тут штучні сорти меду, вони, звичайно, теж заслуговують на увагу, але для мене мед – це те, що зробили бджоли. І нічого більше. Так які ж різновиди меду існують?

Акацієвий мед. Цей мед має дуже ніжний смак і тонкий аромат. Дуже часто саме його рекомендують у дієтичному харчуванні, при цукровому діабеті та маленьким дітям … Так само він прекрасно усуває печію, допомагає при безсонні і рекомендується при захворюваннях шлунка. Це один з найцінніших сортів меду. Особливо цінується гірський акацієвий мед. А ось саму натуральну різновид цього меду можна отримати тільки в районі Кавказького передгір’я.

Коріандровий мед. Цей мед найчастіше зустрічається на Півдні Росії. Збирається він з квіток однорічного рослини коріандру, який спеціально висівається для цієї мети. З одного гектара коріандру можна одержати 500 кілограм меду. Цей мед здавна вважався «чоловічим» медом, адже саме його рекомендується вживати в їжу при імпотенції.

Каштановий мед. Отримують цей мед в основному в Криму. Такий мед не зацукровується при кімнатній температурі протягом декількох років.
Але ось у споживачів він користується невеликим попитом, так як вважається низькосортним через свій зовнішній вигляд – він досить темний, і специфічного запаху каштанів. Тому найчастіше його застосовують в кулінарії.

Липовий мед. Цей мед вважається найкращим медом для здоров’я людини, а найголовніше, цей мед ніколи не набридає. Липовий мед прозорий, світло – жовтий або бурштиновий з чудовим, я б навіть сказала незрівнянним, ароматом і прекрасним смаком. Липовий мед просто незамінний при ангіні, нежиті, ларингіті, трахеїті. Є один чудовий рецепт, який дозволить вам не захворіти навіть у самий розпал грипу. Порізати один лимон, покласти його в келих, додати столову ложку липового меду, розбавити цю суміш коньяком чи горілкою. Після того, як коктейль буде випитий, потрібно лягати спати. І ніяка хвороба вам буде не страшна.

молочайних мед. Цей мед має темний колір і дуже специфічний смак, який обумовлений великим вмістом йоду в ньому. Рекомендується при варикозному розширенні вен і при нестачі йоду в організмі.

Соняшниковий мед. Цей мед дуже швидко кристалізується, а ось вживати його краще все ж в рідкому вигляді. При кристалізації здається, що цей мед зовсім і не справжній, а є сурогатом, в якому занадто багато цукру. До речі, саме цей мед вважається найдешевшим, але за своїми лікувальними властивостями він не поступається жодному іншому меду.

Ріпаковий мед. Цей мед найчастіше Білоруського виробництва. Має білуватий колір і нудотний смак. На жаль, цей мед неймовірно швидко скисає, тому зберігати його потрібно дуже дбайливо. Рекомендується такий мед жінкам в період менопаузи, так як він містить велику кількість бору, який відновлює кісткову тканину.

Гречаний мед. Спробувавши такий мед один раз, його вже не переплутаєш ні з яким іншим, від нього навіть дере в горлі. Він сприяє підвищенню гемоглобіну в крові, нормалізує артеріальний тиск, ним лікують фурункульоз. Кристалізується цей мед всього за місяць, перетворюючись на кашкоподібну масу.

Журавлинний мед. Має дуже гарний колір і не дуже солодкий смак. Досить рідкісний різновид меду в Росії, а ось в США користується неймовірним попитом.

Морквяний мед. Темно-жовтого кольору сильним ароматом. Особливо рекомендується при захворюваннях очей.

Але який би вид меду ви не віддавали, пам’ятайте, що свої цілющі властивості він втрачає при температурі вище 40 градусів, тому не варто класти його в гарячий чай або молоко. Найкраще їсти мед маленькою ложечкою, запиваючи чаєм. А щоб визначити натуральність меду насипте на його поверхню трохи крохмалю. Якщо він не вбереться, значить, мед натуральний.