Розпушувач для тесту - що це таке і для чого він потрібен?

Як зробити тісто пишним? Дуже просто. Для цього потрібно всього лише при його приготуванні додати розпушувач тіста. Найчастіше розпушувачами тіста є дріжджі, пекарський порошок, вуглекислий амоній і поташ. Але іноді в якості розпушувача можуть виступати і алкогольні напої – коньяк, ром або спирт. А ось в повітряному тесті в ролі розпушувача виступає повітря. Він потрапляє в тісто тоді, коли відбувається збивання масла і яєць. А при нагріванні він розширюється і через це збільшується обсяг тесту.

Всі розпушують речовини діляться на кілька видів.

1. Саморазрихляющіе речовини. Ці речовини самостійно виділяють гази, за допомогою якого в тесті утворюються пустоти і воно стає пишним.

2. Розпушують продукти. За великим рахунком ці речовини розпушувачами тіста не є. При додаванні таких речовин в тісто при механічному впливі на нього, наприклад, при збиванні, ці речовини починають змішуватися з компонентами тіста і виступають у ролі розпушувачів.

3. Розпушують гази. При додаванні таких продуктів в тісто вони в процесі бродіння починають виділяти спеціальні розпушують гази, які і роблять тісто пишним.

Найчастіше в ролі розпушувача тесту виступає сода. Однак і соду потрібно вміти додавати в тісто. Багато господинь роблять трохи неправильно. В ложку набирають певний, а інколи і не визначене, кількість соди, а зверху ллється оцет. Причому його кількість теж не уточнюється. Потім все це виливається в тісто. В чому тут помилка? Така реакція відбувається на повітрі, а не в самому тесті. Звичайно, тісто підніметься, адже сода в нього все ж потрапила, але воно буде не таким пишним, як при правильному використанні даного розпушувача. Для того, щоб сода розкрила всі свої здібності, її потрібно змішувати з сухими компонентами тесту – з борошном, цукром, наповнювачами, а оцет – з рідкими – молоком, яйцями, олією. Після цього обидві суміші потрібно перемішати досить ретельно і ставити випікати.

А можна приготувати розпушувач для тіста і в домашніх умовах, причому він нічим не буде відрізнятися від магазинного, в якому іноді не витримуються певні пропорції і тісто не піднімається як треба. Для приготування розпушувача вам буде потрібно 5 грам соди, 3 грами лимонної кислоти і 12 грам борошна або крохмалю. Ось так от просто можна отримати найідеальніший розпушувач.

Тепер кілька слів про інших розпушувачах тесту. Поташ найчастіше застосовується при випічці пряників з медом або сиропом. По-іншому поташ називається карбонат калію. Однак тісто з таким розпушувачем досить довго піднімається і це обов’язково треба мати на увазі.

Вуглекислий амоній прекрасно підходить для випічки тонких пирогів та печива. Але варто мати на увазі, що при випічці товстих пирогів його краще все ж не використовувати, оскільки він надає кулінарним виробам дуже неприємний смак.

До розпушувач можна віднести так само і агар-агар, желатин, яєчні жовтки, молочні вершки і, звичайно ж, дріжджі.
Кожна господиня віддає перевагу своєму розпушувач тіста і саме тому пироги і ватрушки, булочки і пряники в кожному будинку мають свій неповторний смак.