Найнебезпечніші харчові добавки

Харчові добавки – це речовини, які додаються в продукти харчування під час їх виробництва для надання їм потрібного кольору, смаку, запаху або консистенції. Харчових добавок дуже багато, однак, всі добавки, які застосовуються в Росії можна поділити на три великі групи – заборонені, недозволені і дозволені до застосування в Росії, але заборонені в Євросоюзі. Саме на ці добавки я і хотіла б звернути особливу увагу читачів.

Отже, добавки, не дозволені до застосування в Росії.

1.Е121. Барвник, повна назва якого звучить як цитрусовий червоний 2. Ця добавка заборонена до застосування практично у всіх країнах світу. Хімічна формула цієї речовини C18H16N2O3. А ось в США цей барвник застосовується для фарбування шкірки апельсинів. При використанні в продуктах харчування викликає розвиток ракових пухлин. Чому – то дуже часто міститься в йогуртах та алкогольних коктейлях.

2. Е123. Барвник, повна назва амарант або трінатріевая сіль. Коли – то давно застосовувався в США для додання певного кольору косметичним засобам, але з 1976 року був заборонений. Після проведених досліджень було виявлено, що цей барвник дуже часто викликає вади розвитку у плода і має канцерогенну властивість, тобто при його вживанні може розвинутися рак. Проте не варто плутати цей барвник з однойменною рослиною, яка так само дуже часто вживається в їжу.

3. Е128. Барвник, повна назва червоний 2G. Заборонений до ввезення в Росію. Раніше досить успішно використовувався у виробництві сосисок і ковбас. Однак зовсім недавно з’ясувалося, що до складу цього барвника входить анілін, дуже небезпечна речовина, яке під час тестування викликало рак у тварин. Так що, купуючи ковбасні вироби, дуже уважно читайте їх склад.

4. Е216. Консервант, повна назва пара-оксібензойной кислоти пропіловий ефір. Дуже часто застосовується в ковбасах і цукерках українського виробництва, у людини може викликати рак і дуже сильні алергічні реакції. Крім харчових продуктів може використовуватися у виробництві таблеток і вітамінів для продовження їх терміну придатності, знову ж українського виробника.

5. Е217. Консервант, повна назва пара-гідроксібензойной кислоти пропилового ефіру натрієва сіль. Як і попередній консервант, повністю заборонений до використання на території нашої країни, однак знову ж таки може застосовуватися в ковбасних виробах і цукерках українського виробництва. Є дуже сильним канцерогеном.

6. Е240. Формальдегід, так само може зустрічатися під назвами метаналь або мурашиний альдегід. Дуже небезпечна речовина, яка може викликати рак і лейкоз. Найчастіше використовується у виробництві вакцин. У харчовій промисловості не використовується.

Недозволені харчові добавки – це ті, що поки не пройшли тестування або перебувають у стадії вивчення. Серед таких добавок особливо варто відзначити барвник Е127 (еритрозин), який може викликати астму, хвороби серця і ракові пухлини, Е924b (бромат кальцію), який дуже часто застосовується в газованих напоях, так само має дуже сильне канцерогенну дію.

Серед всіх добавок варто особливо звернути увагу на Е250 або нітрит натрію, який використовується в ковбасної продукції в якості консерванту. У дуже малих дозах цей консервант викликає миттєву смерть піддослідних мишей, але харчова промисловість, незважаючи на це, для додання ковбасі товарного вигляду застосовує саме цей консервант, вважаючи, що це саме найменше зло у порівнянні з усіма іншими консервантами …

Так що, шановні читачі, уважно читайте склад продукту і запам’ятайте самі небезпечні консерванти, барвники і емульгатори.