Самий смачний пиріг з яблуками

Яблучний спас. На кухні густо пахне корицею і антонівкою. Бабуля пече пиріг. Яскраві, щасливі спогади дитинства про затишний батьківському домі і бабусиних смакоті змушують посміхнутися і трохи посумувати.

Звичай пекти домашні пироги разом з іншими повсякденними дрібницями формує устрій життя, який так милий нашому серцю. Вечірнє чаювання з яблучною шарлотка на дачній терасі – чим не прекрасна російська традиція?

У Європі яблучний пиріг не в меншій пошані. У Франції популярний тарт татен – «перевернутий» яблучний пиріг. Його запивають молодим сидром. Німецький або ельзаська пиріг незвичайний поєднанням кислих яблук і солодкого крему. Польський пиріг не схожий ні на який інший. Його печуть не з тіста, а з крихт перетертої борошна з маслом. З дріжджовий опари випікають англійське «яблучне ліверпульської колесо», рецепт якого був відомий вже в 1361 році. Австрійський штрудель незрівнянний. Це рулет з начинкою з яблук, прогрітих у вершковому маслі. Є єврейський пиріг, рецепт якого починається словами: «Візьміть дрібних яблук за кількістю гостей». А пироги з Америки відрізняються від інших тим, що у них хрустка скоринка, напіврідка яблучна начинка, і їсти їх треба зачерпуючи ложкою.

Яблучні пироги їдять холодними і гарячими, з молоком, кавою, вином і чаєм. До них додають морозиво, вершки і заварний крем. Мабуть, це самий популярний десерт в країнах, де ростуть яблуні.

Яблучні пироги піддаються класифікації:

Відкриті пироги (коли начинка викладається зверху на тісто);

Закриті пироги (коли начинка відповідно вкривається шаром тесту);

Шарлотки (дуже популярні в Росії). Яблука додають прямо в тісто і перемішують. Її ж готують з черствого хліба.);

Штруделі (яблучні рулети).

Так який же пиріг кращий? Ризикну запропонувати один з найсмачніших російських яблучних пирогів – «цвєтаєвський». Легенда про походження пирога романтична. Коли – то давно, молоді дівиці Марина та Анастасія Цвєтаєви приймаючи гостей і шанувальників в Тарусі на Оці, пекли швидкий недорогий пиріг з антонівських яблук. Наскільки це правда – важко судити. Однак пиріг вдається навіть самої недосвідченої господині. Так що, дівчата з дворянської сім’ї з прислугою, цілком могли з ним впоратися.

Отже, візьміть півтори склянки борошна, половину склянки сметани, грамів двісті вершкового масла і половину чайної ложки гашеної соди (це значить трохи полити її оцтом або лимонним соком). Масло розтопити і трохи остудити. Всі інгредієнти змішати. Ви замісили тісто. Воно м’яке і не липучими.

Для заливки беремо яйце, склянка сметани, склянка цукру, дві столові ложки борошна. Перемішуємо і злегка збиваємо.

Яблука (приблизно кілограм, але точність недоречна – ми ж не німці які) не полінуйтеся, очистіть від шкірки і наріжте тонкими пластинками. Тісто викладіть у форму або на деко з бортами. Зверху – яблука. На яблука – заливку. Хто любить, посипте корицею. Піч хвилин 40-50 при температурі 170-200 градусів.

Пиріг виходить ніжний і ароматний.

Діставайте скатертину і самовар. Чай пити будемо.