Що можна приготувати на обід?

Обід – найголовніший прийом їжі протягом дня. Але якщо раніше патріархальна многопоколенного родина збиралася за столом, то тепер обід перетворився в перекус, забіг по столовим або кафе, а то і зовсім зник. Кави і булочка, булочка і кава – що ж собі приготувати на обід, щоб розірвати це порочне коло?

Для початку давайте розділимо обід у будні та вихідні. “Буденний” обід – це, за нинішніх енерговитратах (не косимо, не оремо …), далеко не той “перше, друге, третє і компот”, що й раніше. Якщо ви любите супи, і у вас є можливість замовити суп в офіс або пообідати борщец в найближчому кафе – відмінно. Якщо ні – тоді зупинимося на другому.

Звичне поєднання “каша і котлета” теж втрачає свою актуальність. Навіть якщо котлету ви готували самі, шматок м’яса набагато корисніше. Відварне, нежирне, з гарніром з овочів – це справжній обід для мегаполісу. Не псує сумочку, не протікає, смачно і некалорійним, а після такого обіду можна спокійно зайнятися справами, не відчуваючи нападів нудоти або млявості після ситного обіду.

Те, що ми їмо, прямо впливає на наш стан. І справа не тільки в поживності продуктів (яка за останнє тисячоліття значно впала). Швидше, не вистачає атмосфери затишку, домашнього вогнища, спокою. У будні всі по своїх справах – на роботу, в університет, в дитячий садок :) А значить, “відриватися” за будні найкраще у вихідні.

З іншого боку, навіть досвідчені господині страждають питанням “що б мені такого приготувати?” Хоч складай список – супів, других страв, – і викреслюй: це було … це теж вже було …

Кожна жінка (і які готують чоловіки), руку на серце поклавши, скажуть: такий підхід аж надто “механістичний”. Так чому б не проявити творчий початок, кмітливість, не включити замість логіки інтуїцію?

Безліч страв можна приготувати з риби, на одному і тому ж бульйоні можна зробити сотню супів.
Між “класикою” можна згадати і “родзинки” вихідного дня – приготувати окрошку, холодний борщ, суп з черемші та молодої кропиви, “придумати” суп із заморожених овочів і маленьких пельменів …

Другим блюдом можуть стати каші з круп – спробуйте що-небудь незвичайне. Ячна, просунув, і навіть перловка при правильному поводженні з кашею стають «відкриттям сезону». А підливи! Головне, назвіть це правильно: не просто гуляш та підлива, а «бешамель» (за великим рахунком, будь-який соус з молоком), «французький сирний» до будь макаронних виробів.

Окремо варто згадати приправи – саме вони змінюють до невпізнання смак страв. Одного разу вас запитають: що за чарівний інгредієнт ви використовуєте? Цей момент – справжня вдячність справжньому кулінар. Можете відповісти, що любов – кращий з інгредієнтів … Або пожартувати, що Любов Міхална, яка навчила вас цьому секрету. Не бійтеся експериментувати, виходити за рамки буденного.

Виходить, справа не в тому, що приготувати нічого або не з чого. Просто до пересічної завданню – приготуванню обіду – потрібен неабиякий підхід. І так – 30 днів на місяць, 365 днів у році. Що під силу тільки дуже захопленим гурманам і самим дбайливим господаркам.