Що можна приготувати з фаршу?

Котлети, биточки, пельмені – ось черговий набір страв з м’ясного фаршу. І це називається переклад продукту, тому що насправді з нього можна приготувати безліч різноманітних, а головне, оригінальних і смачних страв.

Перш за все – як вибирати фарш. А ніяк, бо купувати готовий фарш – це ознака поганого тону. Уявіть собі таку картину. Біля ніг торговки м’ясом на ринку стоїть обліплений мухами таз з почорнілими шматками м’ясних обрізків, сухожиль і жиру. Я питаю: «Скільки коштує корм для собаки?» У відповідь – гнівне: «Роззуй очі, дівчина, де ти бачиш собачий корм? Це м’ясо для фаршу ». І я не можу втриматися від відповіді в тому ж тоні: «Послухай, кожен сам обирає, що є самому і що віддавати своєму собаці».

Загалом, приємного апетиту. Поважаюча себе господиня прокручує фарш сама з хорошого м’яса. Тільки про це я хотіла сказати. Цибуля, часник, сіль і спеції, яйце, трохи води – все на свій смак. А далі – включаємо фантазію. Ось буквально кілька прикладів страв, які і готуються без зусиль, і підходять як для повсякденного меню, так і для святкового.

Запіканка. Для цієї страви в фарш потрібно додати багато цибулі, тоді воно вийде соковитим і пікантним. Добре вимішати однорідний фарш розподіляється по сковороді або формі – і в гарячу духовку на півгодини. Готується без зайвої метушні, і в принципі це одна велика котлета, яка подається шматками з красивим гарніром на великій плоскій тарілці.

Фарш з макаронами. Тільки не подумайте, що це банальні макарони по-флотськи. У магазинах зараз продають величезні трубчасті макарони. Їх потрібно відварити до напівготовності, і фарш злегка обсмажити. Потім в отвори макаронів заправити фарш, скласти красиво в форму, залити вершками, поперчити чорним перчиком – і в духовку хвилин на п’ятнадцять. Шалено смачно і красиво.

Манти. Ця страва більше популярно на півдні. Фарш повинен бути м’яким, для цього в нього доведеться додати достатню кількість нутряного жиру, нарізаного шматочками. Інакше на виході вийде жорстка і несмачна начинка. Тісто готується яєчне, як для локшини, розкочується дуже тонко і ріжеться на квадратики в 5-6 см.
На середину кожного викладається фарш, всі чотири куточка защипують зверху, а потім з’єднуються по два парних куточка – виходить така човник. Варити в пароварці 20-30 хвилин, перед подачею полити домашньою сметаною і притрусити чорним перцем. За бажанням можна збризнути оцтом.

Ачма з м’ясом. Фарш – 1,2 кг, він повинен бути м’яким і соковитим, для цього в нього додати трохи більше води, багато цибулі та зелені. Тісто яєчне: 4 яйця і води на полскорлупкі, сіль не додається. Цього обсягу вистачить на велику сковороду або середній деко. Тісто ділиться на сім частин, одна частина – ледве побільше, для нижнього шару. У широкій каструлі або емальованому чашці кип’ятиться вода. Шари тіста розкочуються дуже тонко. Яєчне тісто еластичне і не рветься, тому без побоювання кожен шар опускається в киплячу воду буквально на п’ять-шість секунд, дістається шумівкою і акуратно розкладається на змащену жиром сковороду або форму. У воду йде другий шар, тим часом на перший викладається шар м’яса. І так до останнього шару. Запікається в духовці півгодини – сорок хвилин. Верх для пом’якшення можна змастити маслом або сметаною.

Для всіх цих страв більше підходить яловичина. Але це вже не принципово, як кажуть, справа смаку. Якщо ще хтось поділиться своїм умінням – будемо пробувати і дякувати.