Що можна приготувати з грибів?

Зараз любителі грибів можуть не відмовляти собі в задоволенні насолоджуватися їх смаком і ароматом практично цілий рік. Купити в магазині печериці або гливи можна і влітку, і взимку. Досвідчені ж гурмани люблять збирати гриби в лісі. Підосичники, підберезники, білі … Лісові гриби в рази пахучіше «вирощених у неволі» шампіньйонів, смак у них більш насичений, більш важкий.

Якщо вам пощастило зібрати в лісі багато грибів, то обов’язково зробіть з них грибні «напівфабрикати»: почистіть, поріжте не надто дрібно, відваріть до напівготовності, розкладіть порційно в целофанові пакети і заморозьте. Скільки всяких страв ви зможете приготувати взимку з цих заготовок! У холодні зимові місяці смак і аромат лісових грибів особливо привабливий.
Для зазначених нижче рецептів можна використовувати будь-які гриби, як лісові, так і всесезонні печериці, вони теж по-своєму гарні.

Почнемо з найпростішого – з салату. Ось виключно легкий рецепт, який подужає навіть сама недосвідчена господиня і який, безсумнівно, порадує своїм смаком. 300 гр. грибів, обсмажити на рослинному маслі з великою цибулиною, дрібно порубати 3 варених яйця і пачку (200 гр.) крабових паличок. Продукти заправити майонезом і акуратно перемішати, сіль і перець додати за смаком.

Тепер можна приготувати перше – грибний суп, але не звичайний, а ніжний сирний супчик. Для цього ставимо на вогонь 2 літри води, нарізаємо туди 2 картоплини розміром з кулак, кидаємо лавровий лист і зубок часнику. Ставимо на вогонь, як закипить, знімаємо піну, солимо за смаком і варимо до напівготовності картоплі (хвилин 10). У цей час обсмажуємо на вершковому (або рослинному) маслі 200-300 гр. грибів і 1 цибулину. У суп натираємо 1 невелику моркву і відправляємо наші гриби. Нехай покипить хвилин 5. Потім додаємо плавлений сир, краще взяти той, що продається в ванночках. Сир додаємо з розрахунку 100 гр. на 1 літр рідини. Сир викладаємо частинами за допомогою ложки і помішуємо суп до повного розчинення сиру. Тепер додамо жменю вермішелі «павутинка» і 3 ст.л. рубаної зелені. Вимикаємо вогонь і даємо настоятися супу не менше 10 хвилин. Смак і аромат – незрівнянні!

На друге пропоную гриби з картоплею, тушковані в сметані. Картоплю відварюємо в мундирі (можна зробити це заздалегідь). Поки вариться картопля, відправляємо гриби на сковорідку з невеликою кількістю масла. Гриби пустять багато соку, збавте вогонь і нехай вони гасяться у власному соку. Коли сік майже випарується, додаємо дрібно нарізану цибулину, обсмажуємо кілька хвилин гриби разом з цибулею, солимо, перчимо і заливаємо склянкою сметани (можна більше). Якщо сметана густа, можна розбавити її водою. Тушкуємо гриби ще хвилин 10. У цей час чистимо гарячу картоплю і розминаємо його ребром ложки на довільні шматочки і відправляємо до грибів і сметані. Акуратно перемішуємо, вимикаємо вогонь і залишаємо страву під кришкою на 10-15 хвилин, щоб картопля просочився грибним ароматом. Дуже смачно і не зовсім традиційно.

І наостанок, звичайно ж, пиріг з грибами. Простий і доступний рецепт. Спочатку готуємо начинку – дрібно шаткуємо капусту, перетирає її з сіллю і тушкуємо на сковороді до м’якості. Злегка пасеруємо гриби з цибулею, змішуємо капусту з грибами, сіль і перець кладемо за смаком. Тісто робимо на кефірі: 1 склянка кефіру, дрібку солі, 2 яйця збиваємо, всипаємо 1,5 склянки борошна і 0,5 ч.л. соди, замішуємо рідкувате тісто. Половину виливаємо в змащену сковороду (діаметром не більше 23-24 см), викладаємо начинку, заливаємо другою половиною тіста і в духовку (180 градусів) на 30-35 хвилин. Поверхня готового пирога змащуємо шматочком вершкового масла.

Зрозуміло, зібрані в статті рецепти – лише мала частина того, що можна приготувати з грибів. Жюльєн, запіканки, млинці з грибною начинкою, фаршировані гриби, плов з грибами – всього й не перелічити! Пробуйте, експериментуйте і ви обов’язково знайдете свій ідеальний грибний смак.