Що можна приготувати з овочів?

Осінь – час доступних свіжих овочів, зібраних з літнього врожаю. Час, коли овочі дуже соковиті і містять в собі максимум корисних речовин і вітамінів. Саме зараз перед нами в магазинах і на ринках є величезний вибір кабачків, баклажанів, помідорів, болгарського перцю, моркви, картоплі і всього іншого.

Не секрет, що з овочів можна приготувати безліч різноманітних смачних страв. Овочі можна їсти сирими в салатах, можна їх також варити, тушкувати, смажити, консервувати в банках, засолювати в бочках. Овочі є відмінним гарніром для страв з м’яса і риби. Відкрийте будь-яку книгу рецептів національної кухні, ви не побачите жодного народу, який би не готував страви з овочів. Страви з овочів вважаються найбільш корисними для людини, і обов’язково повинні бути включені в його денний раціон.

А вам, щоб урізноманітнити свій раціон, я пропоную один дуже смачний рецепт овочевого рагу, який відкрила мені моя подруга. Вона – кухар зі стажем, її рецептами можна довіряти. Її овочеве рагу – незвичайне, так би мовити, нетрадиційне, воно не тушенное, не смажене, а запечене.

Для рагу нам знадобляться овочі: кабачки, моркву, болгарський перчик, цибуля, баклажани, помідори. Ще нам потрібен часник, зелень, томатна паста і рослинна олія для смаження (краще брати оливкове).

Починаємо нашу готування з підготовки овочів. Чистимо дві штуки червоного болгарського перцю, потім чистимо три кабачка і завершуємо чистку овочів морквою, яку візьмемо в кількості двох штук. Потім нарізаємо всі наші овочі кубиками. Далі беремо сковороду (а краще буде взяти сотейник!) І розігріваємо в ній (ньому) рослинна олія (приблизно дві столові ложки). Кладемо в масло овочі і смажимо їх протягом десяти хвилин. Всю цю красу поступово помішуємо, щоб овочі рівномірно просмажити. Після викладаємо їх на окрему тарілку.

А тепер перейдемо до «плакательному» інгредієнта, тобто до цибулі. Очищаємо дві цибулини від несимпатичної лушпиння і нарізаємо їх тонкими півкільцями. Для цього краще спочатку розрізати цибулину навпіл, а потім нашаткувати кожну половинку окремо. Додаємо цибулю в сковороду, де були овочі і зовсім злегка його обсмажуємо.

Наступні в нашій програмі – баклажани. Очищаємо три середніх баклажана від шкірки і нарізаємо їх тонкими кружечками. Товщина кожного гуртка повинна бути не більше одного сантиметра. Обсмажуємо баклажани на олії, що залишилася з обох боків до рум’яної скоринки. Трохи присолюємо.

Далі приступаємо до готування нашого соусу для овочів. Беремо три середніх червоних помідора і опускаємо їх в окріп приблизно на 30 секунд. Робимо ми це для того, щоб з них легко було зняти шкірку. Витягуємо помідори з кип’ятку і зчищаємо з них шкірку.

Тепер цю м’якоть помідор нарізаємо дуже-дуже дрібно і змішуємо її з томатною пастою. Трохи посолимо. А потім вийшла масу протираємо через дрібне сито.

Переходимо до часнику. Очищаємо два зубчики часнику від лушпиння та дрібно його січемо. Також дрібно рубаємо і нашу зелень, яку ми потім додаємо до томатів. Ретельно заважаємо вийшла масу. Отже, наш томатний соус готовий!

Тепер розігріваємо духовку для запікання рагу до 200 градусів.

Поки духовка гріється, беремо форму для запікання овочів. Можна взяти силіконову. У неї викладаємо шарами овочі. Спочатку перець з кабачками і морквою, потім тушкований цибулю. Поверх цибулі викладаємо акуратно колечка баклажанів. Тепер заливаємо все це томатним соусом і ставимо в духовку на двадцять хвилин.

Коли час мине, витягуємо наша страва і приступаємо до найкрасивішого дійства, ми будемо його прикрашати. Розкладаємо на поверхні страви листочки м’яти і додаємо гілочки кропу та базиліку.

Страва готова! Ай-да до столу! Смачного вам і вашим близьким!