Що можна приготувати з яблук?

Наливне яблучко з червоненьким бочком! Чи не привізне, а наше, російське. Найсмачніші яблука ті, які падають з яблуні (якщо тільки вони не червиві). Адже вони впали з дерева тому, що вже до самих країв наповнилися корисним соком. Скільки ми, сільські люди, з’їдаємо їх за літо! Навіть якщо свій сад ще зовсім молодий (або, навпаки, яблуні занадто старі і не дають урожай), станься вдале літо на яблука – не сумнівайтеся, вистачить усім!

Наші улюблені російські фрукти не дарма увійшли в список продуктів, які дійсно омолоджують організм. Вони постачають вітаміни, мінерали (в тому числі, відоме всім залізо). А що містяться в них біохімічні елементи оберігають наші клітини від руйнувань і подовжують їм життя.

Яблука можна сушити для компотів, варити з них джеми і повидло. Можна робити смачне яблучне вино або сік. Ми заготовляємо яблучний оцет. Він корисний для людини тому, що не має в своєму складі оцтової кислоти, подразника для шлунково – кишкового тракту. Зате містить масу корисних мікроелементів та амінокислот. Змішавши його з оливковою олією, отримуємо чудову заправку для салатів.

До речі, смачно додавати яблука в різні салати. Мені подобається салат з кальмарів, кукурудзи, яєць, цибулі, зелені, з додаванням маленьких кубиків яблук.

Особливо широко застосовуються яблука у випічці і десертах. Потішив порізані шматочки яблук (можна з родзинками), отримаємо начинку для млинців. Оладки з яблуками – так само смачно. Тільки в цьому блюді шматочки яблук будуть потрапляти цілком. Їх додають в тісто для оладок.

А кому до душі пиріжки з яблуками? Краще запитати: «Хто не любить?” Навряд чи знайдеться той, хто не хотів би ними поласувати. Штрудель – це яблучний пиріг. На відміну від найпростішої (але в нашій сім’ї – найулюбленішою) шарлотки, у нього яблука лежать зверху на тесті . І це теж, напевно, смачно. Але є один член сім’ї, який любить цю страву сам, та й нас любить побалувати саме шарлотка.

Я впізнала її “секрет”. Якщо в будинку є 1 склянка цукру, 3 яйця, 1 склянка борошна, ну і, звичайно, яблука – можна готуватися до “свята живота” у вигляді смачної ароматної шарлотки. Яблука, порізані кубиками, викладаються на змащене маслом деко. Тісто виглядає, як густа сметана. У нього, крім зазначених інгредієнтів, додають гашене в оцті (або в окропі) соду. Безсумнівно, поліпшить смак сметана або майонез в невеликій кількості. Іноді (на любителя) додається кориця. Тісто виливають на яблука. Форма для випічки потрібна обов’язково глибока, тому – що її маса збільшиться в об’ємі. Температура 170-180 градусів, не більше; інакше найсмачніше, верхня карамельна скоринка, підгорить.

Якщо поварити 30 хвилин яблука в сухому вині, отримаємо чудовий крем для тортика. А зробивши яблучне пюре з печених яблук, змішавши його з цукром і збитими білками, налив у коробочки з пергаменту і поставивши на деко в гарячу духовку, виготовимо яблучний зефір.

Мені сподобався рецепт суфле з яблук і гарбуза. Для його приготування потрібно півкілограма яблук і стільки ж гарбуза, 2 яйця, сіль і цукор. Тушкувати 15 хвилин гарбуз і яблука (разом). Остудити. Додати розтерті з цукром жовтки і останніми збиті білки. Акуратно перемішати. Запікати в формі, змащеній маслом і посипаною сухарями.

Приготую обов’язково!