Що можна приготувати з заморожених ягід?

Ягоди, фрукти і овочі при заморожуванні, звичайно ж, почасти втрачають свої смакові якості, зате вітаміни в них зберігаються всі. А що може бути краще і приємніше взимку, ніж така «вітамінна бомба», привіт з минулого літа? Заморожувати можна все, що побажаєте: обліпиху, смородину, вишню, агрус, ожину, і т.д., наскільки вам дозволять фінанси і об’єм морозильної камери. Ягоди після розморожування можна просто посипати цукром і з’їсти, а можна приготувати з них щось карколомні.

Пам’ятайте популярний в 90-х містичний серіал «Твін Пікс»? Агент ФБР Дейл Бартоломью Купер, який розслідує загадкове вбивство старшокласниці Лори Палмер, часто забігав у кафе, щоб випити чашку чорної кави з шматком відмінного вишневого пирога і відпочити від суєти і хвилювань своїх непростих робочих буднів. Улюблений пиріг агента Купера ви можете приготувати вдома. Для цього вам знадобиться:

для начинки –

свіжоморожена вишня, краще без кісточок (3 чашки), цукор (1 чашка), сіль (1/8 чайної ложки), вода (1 чашка або більше, залежно від соковитості ягід), кукурудзяний крохмаль (4 столові ложки);

для тесту –

борошно (півтори чашки); маргарин або вершкове масло (пів-чашки), холодна вода (1/4 чашки), воду краще попередньо поставити в холодильник на годину або дві.

Яку чашку брати для заходів? Середніх розмірів. Головне, щоб пропорції були дотримані.

Отже, приступимо. Для початку приготуємо тісто для пирога.

Порубаєте ножем витягнутий з холодильника маргарин (або масло) разом з борошном в крихту, додайте 1/4 чашки води. Руками вимісити тісто, скачайте його в кулю і покладіть в холодильник на пару годин. Поки воно там буде остигати, приготуйте вишневу начинку для свого пирога.

Для того, щоб приготувати начинку, розморозьте вишню, сік злийте. Його повинно вийти 3 чашки. Якщо не вистачає – долийте води. Розведіть кукурудзяний крохмаль – 4 столові ложки в одній чашці розбавленого соку (до речі, не полінуйтеся і знайдіть у магазині саме кукурудзяний крохмаль, а не картопляний, інакше ваш пиріг буде мати смак киселю з напівфабрикатів в брикетики). У решту 2 чашки соку додайте сіль і 2/3 чашки цукру, поставте на вогонь, закип’ятити, додайте розведений крохмаль і кип’ятіть близько п’яти хвилин, безперервно помішуючи. Після зніміть посудину з получившимся вишневим киселем з плити, додайте цукор, що залишився і ягоди, розмішайте і остудіть, безперервно помішуючи, щоб не утворювалася плівка на поверхні.

Дістаньте з холодильника тісто, розділіть його на дві рівні частини. Обидві частини тонко розкачайте і покладіть одну з них у форму для випічки (дно форми потрібно змастити маслом або посипати манною крупою). Зверху викладіть начинку, накрийте другим пластом тонко розкачане тісто, краї защіпніте. Випікається пиріг при середній температурі (близько 180 градусів) 35-40 хвилин – якраз встигнете зварити собі кави і включити улюблений серіал. І вперед, вникати в тонкощі заплутаною режисером Девідом Лінчем сюжетної лінії, насолоджуючись відмінним смаком улюбленого пирога агента Купера. Запевняю, вам сподобається.

Якщо ж кава ви не любите, можете приготувати з заморожених ягід морс або компот.

Для морсу ягідну суміш (можна взяти полуницю, малину, журавлину, смородину, вишню, брусницю) залийте окропом. Коли ягоди повністю розморозяться, додайте цукор і розмішайте. Морс готовий. Або подрібніть заморожені ягоди в міксері, додайте цукор, холодної води та м’яту або корицю за смаком.

Для компоту на один літр киплячої води покладіть одну жменю заморожених ягід (можна додати і фрукти, наприклад, яблука або абрикоси). Цукор – за смаком.