Що приготувати з помідорів на зиму

Літо підійшло до своєї завершальної стадії. Вже стало не так спекотно, з’явилася додаткова енергія. Настав час задуматися, а чому ж таким запастися на зиму? Щоб і смачненько було, і не шкода витраченого часу, і рідні довгими зимовими вечорами тебе нахвалювали.

З чого закочувати, кожен вирішує сам. У нас в цьому році відмінний урожай помідорів, їх і стала запасати на зиму. Збираю помідори сама, в два відра. В одне йдуть невеликі плоди, не зіпсовані, з цілими попками, в інше всі інші.

Спочатку займаюся маленькими помідорами. Готую банки – ретельно мою, якщо є час залишаю на сонці, щоб гарненько прожарити. Укладаю в них вимитий кріп і лист хрону, часник (при відкритті банки його першим з’їдаю, а то конкуренція велика), лавровий лист, перець горошком. Кожен може покласти свої улюблені приправи. Наприклад, ще можна додати болгарський або червоний перець.
Потім вкладаю в приготовані банки вимиті томати. Чим менше помідори, тим більш компактно вони розміщуються, а значить і банок для них потрібно менше. Я заповнюю банки томатами не кінця, залишаю місце для розсолу. Кип’ятимо воду в чайнику і заливаємо наші помідори, банки прикриваємо простерилізувати кришками. Даємо настоятися від 10 до 30 хвилин. Якщо ви забули про закатку, займаючись своїми справами, не переживайте, в цьому немає нічого страшного. Далі воду зливаємо в каструлю, ставимо на вогонь, кладемо сіль і цукор з розрахунку 2 ст. ложки солі і 4 ст. ложки цукру на 3-х літрову банку. Даємо прокипіти 2-3 хвилини, і сміливо заливаємо наші томати. Залишаємо місце для 2 ст. ложок оцту, після додавання якого і закочує баночки. Зі свого досвіду можу порадити вибирати кришки для закачування подорожче – вони більш якісні.

Наступний етап – це приготування соусу. Для цього також готуються банки, миються помідори. Робимо томат. Я видаляю шкірку з помідорів, тому заливаю їх гарячою водою для швидкого її видалення. Потім перекручувати на м’ясорубці. У нас свій дім, і ми часто готуємо у дворі, на вогні. У казані прожарюють рослинне масло – ллю трохи, на око. Коли пішов дим від масла, заливаю його перекрученими помідорами. Томат готовий, коли зникне рожева пінка. Тут додається сіль, цукор, оцет і перець – все по вашому смаку. На 6 літрів я ложу ? склянки цукру, ? склянки солі і півсклянки оцту. Виходить смачніше, ніж в магазині, і ви точно знаєте, що приготовлено з натуральних продуктів. Для різноманітності, можна в томат додати перекручений болгарський перець, цибуля, морква. Ваш соус від цього стане тільки смачніше.

Ще на зиму я готую ось таке диво – болгарський перець, фарширований баклажанами з часником в томаті. Дуже красиво і смачно, таке і гостям подати не соромно. Для цього нам потрібно 40 шт. очищеного від насіння м’ясистого перцю, 40 язичків з баклажан (раджу нарізати товстіший) проварити в маринаді – по 0,5 літра: оцту, води, рослинного масла, 200гр. цукру і 100гр. солі. Даємо овочам стекти. Після кожного язичок рясно посипаємо дрібно натертим часником і нарізаною петрушкою, і загортаємо в перець. Перчики ставимо під гніт. Готуємо томат. Для цього потрібно проварити 1,5 літра томатного соку, 1 склянка цукру, 100гр. оцту, лавровий лист до зникнення пінки. У підготовлені банки на дно кладемо лавровий лист, перець горошком і поперемінно томатний соус з перцем. Все щільно укладаємо. Зізнаюся, соус робила більше, так як мені його весь час бракує. Накриваємо кришками і стерилізуємо в киплячій воді 20 хвилин – для літрових банок.

Дуже приємно бачити, як взимку з полиць зникає приготовлена тобою закачування. Самооцінка підвищується до небес. Смачного!