Що таке чача?

Чача – це напій, який виробляють на Північному Кавказі. Сам алкогольний напій відноситься до величезного представництву бренді і є досить міцним алкоголем, адже іноді процентний вміст спирту в чачі досягає 60.

Справжня чача готується тільки в Грузії і Абхазії. Вся справа в тому, що секрет приготування цього алкогольного напою тримається в суворій таємниці і передається з покоління в покоління і ніколи не розголошується за межі сім’ї.

Звичайно, є і виробниче виготовлення чачі, але це вже зовсім інша історія. Справжня чача робиться тільки в домашніх умовах. Цей напій для жителів гір є найулюбленішим міцним алкоголем. Але чачею ніколи не зловживають, а відносяться до неї з великою повагою. Горяни дозволяють собі випити чарку чачі в холодну погоду або з настанням зими для того, щоб зігрітися і просто підняти собі настрій. До того ж у кожного доброго господаря в засіках обов’язково знайдуться невеликі запаси чачі, адже цей напій на Кавказі вважається символом довголіття і хорошого життя. Чачу тут вживають тільки в чистому вигляді, а ось закушують її в Абхазії і в Грузії по-різному. Та й виробляють теж.

У Грузії чачу виготовляють з винограду сорту Ркацителі, а в Абхазії з сортів Ізабелла та акачіч. І це протистояння грузинської та абхазької чачі почалося дуже давно. Для приготування напою використовують недозрілий виноград і виноградний макуха.

Є в цього напою і одна особливість. Яким би міцним не був напій на виході його ніколи не купажируют і не розбавляють водою, навіть якщо напій вийшов фортецею в 75 градусів.

При виготовленні чачі не відсікає перші й останні порції спирту, як, наприклад, робиться у виробництві коньяку, і саме це дозволяє напою зберегти весь терпкий аромат шкірки і кісточок винограду. Проте є у такого виробництва і великий мінус – в напій потрапляють всі сивушні масла, які з’явилися в ньому під час виробництва. З ними борються всі по-різному – за допомогою фільтрів з паленого кісток і абсорбентами у вигляді молока.

Після закінчення процесу перегонки напій розливають у пляшки, а деяке його кількість відправляють настоюватися в дубові бочки. А ось якість приготовленої чачі перевіряється дуже незвичайним способом. Винороб опускає в напій палець, потім виймає і підпалює його. Якщо чача повністю догоріла і не обпекла палець, значить якість напою просто відмінне. І його впевнено можна називати чачею.

Достовірно відомо, що в 1945 році на Ялтинській конференції Сталін вручив Франкліну Рузвельту і Уїнстону Черчиллю по пляшечці самої відмінною грузинської чачі. А адже у всьому світі тоді не було відомо навіть про існування цього напою.

А кілька років тому в Абхазії стали виробляти чачу на заводах алкогольної продукції під назвою «Абхазька горілка». Міцність напою 45 градусів, в ньому набагато менше домішок, а смак у цієї чачі дуже м’який.

Ну, а в наших барах дуже часто можна зустріти коктейль під назвою «Грузинська груша». До його складу входить 3 частини чачі, 1 частина персикового лікеру і трохи лимонного соку. Все це змішується з льодом і подається в коктейльній бокалі.