Що таке

Сьогодні мало не всі продукти з магазину мають у своєму складі якісь дивні інгредієнти, позначені літерою «Е». Для експерименту можна відкрити холодильник і взяти перше, що попадеться – ковбасу, сосиски, консерви, згущене молоко … Я взяв перше подвернувшееся – баночку з шматочками оселедця і в складі виявив якийсь консервант Е211. Що ж це таке, ці добавки з буквою «Е»?

Якщо запитати виробників продуктів – можна отримати кілька відповідей. Відповідно до першого – це просто безпечні добавки, які підсилюють і поліпшують смак, не дають продуктам псуватися, і взагалі – давно застосовуються всіма нами, тільки мають інші назви.
Мовляв, сода або оцет теж мають свої назви з буквою «Е». Дійсно, вони мають позначення Е500 і Е260, однак це і все. Інших подібних інгредієнтів на своїй кухні Ви ніколи не виявите. Звідси випливає другий варіант відповіді – це просто хімічні речовини, безпечні для здоров’я, проте мають настільки довгі назви, що їх просто називають по номерам.

Що насправді? Щоб розібратися, достатньо звернутися до історії появи цих харчових добавок. Насправді їх почали застосовувати ще в 18-19 століттях, для фальсифікації продуктів харчування! Наприклад, є такий барвник – кармін з кошенілі. Красиво звучить, правда? Його роблять з особливих жуків і застосовують для фарбування підробленого фаршу, сосисок, ковбаси, для додання соковитого, апетитного кольору. Думаєте, зараз такого барвника ні? А подивіться на склад ковбаси, чи немає там добавки Е120 – це саме «фарба з тарганів». Адже насправді ковбаса і сосиски сірі і далеко не апетитні, та й м’яса то там немає. А так – пофарбували, і готово …

Візьмемо все ті ж сосиски. Вони зроблені насправді в основному з крохмалю. Він добре затримує воду і по консистенції нагадує м’ясо. Але щоб було реальніше, туди додають подрібнені частини птиці і тварин, неїстівні в звичайних умовах. Ну, справді, хто б їв фарш з кісток, шкури або копит. А так нічого – м’ясом пахне, і добре. Так підробляли їжу раніше, так роблять і зараз. Тільки хімії тепер більше – є багато дешевих стабілізаторів, консервантів, барвників, підсилювачів смаку та інших. Ось і здаються сосиски їстівними, а насправді – це просто муляж з пластиліну невідомого складу.

Чи шкідливі ці добавки? Однозначно – так. Раніше з фальсифікаторами продуктів боролися, але кількість підроблених харчових продуктів було настільки велике, що це було просто нереально. Тому в 50-х роках минулого століття при ООН було створено спеціальний експертний відділ з харчових добавок, щоб хоча б контролювати їх застосування. Багато хто з них заборонили, інші продовжували використовувати. І тільки після випадків гострого отруєння або смерті людей вдавалося офіційно заборонити черговий інгредієнт.

Сьогодні в Євросоюзі заборонено безліч добавок з літерою «Е». Однак у нас вони не тільки використовуються, але і до небезпечних не відносяться! У нас взагалі все просто до неподобства – якщо не заборонено, значить дозволено, тому виробники продуктів на свій розсуд можуть їх змішувати і отримувати що завгодно. А ми це їмо … Тим часом серед незаборонених добавок більшість просто не вивчені, а раз немає інформації про їх шкоду, то їх і не забороняють. А адже багато хто з них надають своє фатальне дію при накопиченні в організмі протягом багатьох років. Результат непередбачуваний. Їв, їв сосиски, а потім раз – і пухлина, і ладно ще, якщо у себе, а не у новонародженої дитини …

Які харчові добавки можна зустріти у себе вдома? Найнесподіваніші. Ось деякі з них, досить поширені:

Е128 часто застосовують для фарбування м’ясних продуктів – дешевих сосисок і ковбас. Цей барвник ще називається Red 2G. Він діє на генетичному рівні, тому можливо все – від онкологічних захворювань, до вроджених каліцтв. У Росії він заборонений, але виробники далеко не завжди вказують на упаковці повний склад продукту. Лише б зробити дешевше, а продати дорожче …

Е250 – це популярний нітрит натрію, який дозволений у нас, але заборонений в Європі. Це консервант і приправа, а ще він поліпшує червоний колір м’яса. Ця харчова добавка також може підвищувати нервову збудливість, викликати онкологічні захворювання, отруєння зі смертельним результатом … У сосисках, рибі, копченому м’ясі часто застосовується.

А що ж за добавку я виявив на банці оселедці за нумером 211? Це харчова добавка, дозволена в Росії, але відноситься до небезпечних, до тих, які викликають ріст злоякісних пухлин. Більше виявити нічого не вийшло через відсутність продуктів з магазину. Можете у себе подивитися, багато цікавого виявите.

Ще хотілося б сказати, що багато дозволені добавки з часом забороняють. Вони і дозволені – то тільки тому, що не вивчені. Але ось проходить час, виявляються факти отруєнь, генетичних змін, пухлин і інших напастей з вини цих добавок. Тоді їх забороняють. Ось тільки цей науковий експеримент проводиться то прямо на нас. Це на наших дітях вивчають генетичні порушення. Це у нас виявляють онкологічні захворювання. Це у нас визначають масові отруєння і депресивні психози. І цей список нескінченний