Що таке Фондю?

Щосуботи ми запрошуємо друзів на фондю і глінтвейн. Не знаю, як у Вас, але у мене при слові “фондю” активно починають текти слинки. Дізналася я про це чудовому блюді абсолютно випадково, гортаючи сторінки кулінарної книги кілька місяців тому.

Фондю буває сирним, м’ясним і десертного. Веде своє походження фондю здавна, з тих пір, як з’явилася вогнетривка посуд. Кажуть, що одного разу пастухи, побачивши, що у них залишилася окраєць хліба, пляшка вина та шматок засохлого сиру, вирішили розтопити сир в казанку на вогні і додати туди вина. І отримали ситне, запашне блюдо. Фондю миттєво стало відомим ще й через свою дешевизну та доступності. Адже часто трапляється, що десь в холодильнику завалялася підсохлий, сумний шматочок сиру. А для сільських жителів кілька століть тому це і зовсім було основною стравою. Яке і сьогодні виключно популярно в різних куточках Європи. Вечорами збираються родини, друзі, щоб повечеряти чудовим фондю. Всі збираються біля столу, на якому стоїть каструлька з сиром, а у кожного гостя в руках спеціальна вилочка, на яку він наколює хліб і вмочає його в посудину.

Такі трапези неймовірно зближують, адже, поглинаючи настільки смачна страва, можна розмовляти про що завгодно, веселитися, сперечатися. Багато зробили це своєю сімейною традицією. Фондю настільки прижилося, що придумані незліченні його варіанти. У різних куточках земної кулі хтось знаходив свій, унікальний рецепт, і ділився ним з іншими. Таким чином, в Китаї з’явилося м’ясне фондю, де немає сиру, а шматочки м’яса умочують в соус. І шоколадне, в якому в розтоплений (м-м-м) шоколад вводять шматочки фруктів або печива.

Для його приготування краще використовувати спеціальний набір для фондю, який включає в себе, власне, Фондюшницю (вони бувають виготовлені з різних матеріалів – металеві і керамічні вогнетривкі), підставку, пальник (залежно від фірми-виробника, вартості та моделі це може бути як звичайна свічка-таблетка, так і повноцінна пальник), вилочки, і опціонально – індивідуальний посуд для охочих покуштувати цього наїдки.

Хоча спочатку я обходилася без фондюшниці, адже в принципі потрібні-то казанок і решта посуд, але з часом традиція настільки зміцнилася, що вирішила придбати. Купувала найпростіший варіант, керамічну, без вишукувань, бо не хотіла, щоб чергова річ не першої необхідності порошилася на задвірках кухні. Але пізніше переконалася, що варто придбати ще кілька. Перші два тижні після покупки тільки й робила, що експериментувала: додавала спеції, часник, готувала з різними сортами сирів, робила з молоком, з вином – для чоловіка. Перепробувала практично всі його різновиди, ну хіба що крім м’ясного, так як я вегетаріанка. Але коли я спробувала шоколадне, я була підкорена.

Тепер співаю хвалебні оди фондю, а друзі стверджують, що я готую його божественно, і раз у раз напрошуються на нього по вихідних. Спробуйте, впевнена, що знайдете той рецепт, який саме Вам припаде до смаку і стане Вашим сімейним. Так, і з друзями стала бачитися частіше …